Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Parkinson's: Spændende resultater af forsøg med D-vitamin

Mennesker med Parkinson's har større risiko for at lide af D-vitaminmangel sammenlignet med Alzheimer-patienter eller raske voksne i samme alder, viser resultaterne af et nyt amerikansk forsøg.

Ifølge et forsøg med deltagelse af 300 personer fra den sydøstlige del af USA har 55% af alle Parkinson-patienter et utilstrækkeligt indhold af D-vitamin i kroppen, sammenlignet med 36% af den raske befolkning i samme aldersgruppe og 41 % af Alzheimer-patienterne.

Forsøget sætter fokus på behovet for at undersøge, om et lavt D-vitaminindhold i kroppen kan øge risikoen for at udvikle Parkinson's, skriver forskerne i den seneste udgave af Archives of Neurology.

Hvis man kan afgøre, om der er en betydelig årsag/virkning-sammenhæng, vil næste skridt være at fastslå, "om en afhjælpning af D-vitaminmanglen kan forbedre motoriske og ikke-motoriske symptomer på Parkinson 's", skriver forfatterne under ledelse af Marian Evatt fra Emory University School of Medicine.

Termen D-vitamin dækker over to biologisk inaktive forstadier - D3, også kendt under navnet cholecalciferol, og D2, også kendt som ergocalciferol. Såvel D3 som D2 hydroxyleres i lever og nyrer, så de danner 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D), den ikke-aktive "lagringsform", og 1,25-dihydroxy- vitamin D (1,25(OH)2D), den biologisk aktive form, som reguleres nøje af kroppen.

D-vitaminmangel kan føre til osteopeni (nedsat knoglemængde), osteoporose (knogleskørhed), muskelsvaghed, knoglebrud, almindelige former for kræft, autoimmune lidelser, betændelsessygdomme og hjerte-/karlidelser. Mangel på D-vitamin defineres typisk som et blodindhold af 25(OH)D på under 20 ng/ml.

Beskrivelse af forsøget
Evatt og hendes kolleger undersøgte 25(OH)D-niveauet hos 100 patienter med Parkinson's, 97 Alzheimer-patienter og 99 sunde og raske personer.

De fandt frem til, at den gennemsnitlige D-vitaminkoncentration hos Parkinson-patienterne lå på 31,9 ng/ml - betydeligt lavere end den gennemsnitlige koncentration på 34,8 og 37 ng pr. ml hos hhv. Alzheimer-patienterne og den raske kontrolgruppe.

Desuden led en større del af Parkinson-gruppen af D-vitaminmangel sammenlignet med de to andre grupper (23% sammenlignet med 16% af Alzheimer-patienterne og 10% af de raske deltagere i kontrolgruppen).

"Vi har påvist, at D-vitaminmangel kan have en unik sammenhæng med Parkinsons', hvilket er interessant og giver en begrundelse for yderligere forsøg på området", lyder det fra Evatt.

Parkinson's er en degenerativ sygdom, der påvirker bevægeapparatet og balancen hos flere end en mio. amerikanere hvert år - et tal, der forventes at stige i takt med, at befolkningen bliver ældre.

Sygdommen påvirker nervecellerne i adskillige dele af hjernen, specielt de områder, der anvender det kemiske signalstof dopamin til at kontrollere kroppens bevægelser.

Igangværende forskning og ubesvarede spørgsmål
Forskerne bekræfter, at forsøget fortsætter for at afklare, om D-vitaminmangel er en årsag til eller måske et resultat af Parkinson's. I et pilotforsøg får en række Parkinson-patienter enten en standard- eller en forøget dosis D-vitamin med henblik på måske at bremse udviklingen af sygdommen eller gøre den mindre invaliderende for patienterne.

I en uafhængig kommentar til forskningsresultaterne siger dr. Kieran Breen, forskningsleder ved den britiske velgørende institution Parkinson's Disease Society: "Forsøg som dette giver en idé om, hvad der sker i hjernen på folk med Parkinson's og den mulige sammenhæng mellem sygdommen og mangel på D-vitamin.

Der er behov for yderligere forskning, før man kan fastslå, på hvilket stadie vitaminmanglen opstår i hjernen på Parkinson-patienter, og om kosttilskud eller øget udsættelse for sollys kan medvirke til at lindre symptomerne eller have en effekt på den hastighed, hvormed sygdommen udvikler sig.

Dette vil kunne hjælpe os med at besvare spørgsmålet om, hvorvidt manglen på D-vitamin hos Parkinson-patienter er en årsag til eller en virkning af sygdommen ".

Forsøget blev finansieret af National Center for Research Resources, National Institute of Aging og National Institute of Environmental Health Sciences of the National Institutes of Health, samt af en anonym sponsor.

Kilde:
Prevalence of Vitamin D Insufficiency in Patients with Parkinson Disease and Alzheimer Disease. Archives of Neurology, oktober 2008, bind 65, s. 1348-1352.

Health News 2009

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012