Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Skånsom plantekur mod alle kræftformer

Forskere ved University of Washington har udviklet et generelt middel mod alle kræftformer, som giver håb om en langt mere effektiv og samtidig meget mere skånsom behandling end nutidens kemoterapi.

Det aktive stof kommer fra et 2.000 år gammelt naturlægemiddel, den kinesiske malurt, Artemisia annua L., som også er virksom over for malaria.

De amerikanske forskere har videreudviklet stoffet, så det nu er 1.200 gange mere virkningsfuldt til at dræbe kræftceller end nutidens kemoterapi-behandling. Samtidig er det mere skånsomt over for kroppens sunde celler, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

De mest almindelige kemobehandlinger er meget giftige, og derfor har de stærke bivirkninger for patienterne.

Det er almindeligt, at kemoterapi dræber en sund celle for hver ti kræftceller. Dyreforsøg viser, at brystkræftceller Det nye stof er imidlertid i stand til at dræbe 12.000 kræftceller for hver sund celle. Det giver mulighed for at dosere en hurtigere og mere effektiv behandling.

Midlet er dog så nyt, at der vil gå flere år, før de nødvendige, kliniske prøver på mennesker kan komme i gang.

Forskerne tog som udgangspunkt en velkendt malariamedicin, som kaldes artimisinin. Den er udvundet af planten Artemisia annua L., som er almindelig i traditionel, kinesisk medicin, og den bruges endda som salat i flere asiatiske lande.

Derpå blev stoffet ændret, så det især knyttede sig til celler med et højt niveau af jern, hvilket er et kendetegn for alle typer kræftceller. Cellerne har brug for jern for at kunne dele sig hurtigt.

Når artimisinin kommer i kontakt med jern, bliver stoffet særdeles giftigt, men uden jern er det virkningsløst.

Jern er også giftigt for levende celler, hvis der er for meget af det. Så når celler, der skal dele sig, har brug for jern, giver de signal om jernbehovet ved at danne et særligt signal protein på deres overflade. Derpå sørger kroppens kemiske mekanismer for at levere jern, indkapslet i et andet protein.

Når proteinpakken med jern ankommer til cellen, bliver den lukket ind, men samtidig smutter det jernelskende artimisinin med ind. Og sammen med det frigivne jern bliver stoffet nu til en kraftig gift, der ødelægger cellen.

"Det er ligesom at placere en bombe inde i cellen," siger kemiprofessor Tomikazu Sasaki i meddelelsen.

Medicinalfirmaet Artemisia Biomedical Inc., som nogle af Washington-forskerne har oprettet, har nu fået licens til at producere det nye, jernelskende artimisinin.

Stoffets råvare, malariamedicinen artemisinin, produceres og sælges allerede, så Tomikazu Sasaki håber, at den nye kræftkur med tiden kan blive så billig, at den kan bruges i fattige u-lande.

Forskningsartiklen om den jernelskende artimisinin blev publiceret i forskertidsskriftet Cancer Letters, 5. oktober 2008.

Health News 2009

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012