Kosttilskud

Kinesisk malurt, jern og kræftceller

Forskere ved University of Washington har udviklet et generelt middel mod alle kræftformer, som giver håb om en langt mere effektiv og samtidig meget mere skånsom behandling end kemoterapi. Det aktive stof kommer fra et 2.000 år gammelt naturlægemiddel, den kinesiske malurt, Artemisia annua L., som også er virksom over for malaria.

De amerikanske forskere har videreudviklet stoffet, så det nu er 1.200 gange mere virkningsfuldt til at dræbe kræftceller end kemoterapi. Samtidig er det mere skånsomt over for kroppens sunde celler, skriver forskerne i en pressemeddelelse.

De mest almindelige kemobehandlinger er meget giftige, og derfor har de stærke bivirkninger for patienterne. Det er almindeligt, at kemoterapi dræber en sund celle for hver ti kræftceller. Dyreforsøg viser, at det nye stof er i stand til at dræbe 12.000 kræftceller for hver sund celle. Det giver mulighed for at dosere en hurtigere og mere effektiv behandling.

Forskerne tog som udgangspunkt et velkendt malariamiddel, artemisinin. Det er udvundet af planten Artemisia annua L., som er almindelig i traditionel, kinesisk medicin, og den bruges endda som salat i flere asiatiske lande. Derpå blev stoffet ændret, så det især knyttede sig til celler med et højt niveau af jern, hvilket er et kendetegn for alle typer kræftceller. Cellerne har brug for jern for at kunne dele sig hurtigt.

Når artemisinin kommer i kontakt med jern, bliver stoffet særdeles giftigt, men uden jern er det virkningsløst. Jern er også giftigt for levende celler, hvis der er for meget af det. Så når celler, der skal dele sig, har brug for jern, giver de signal om jernbehovet ved at danne et særligt signalprotein på deres overflade. Derpå sørger kroppens kemiske mekanismer for at levere jern, indkapslet i et andet protein. Når proteinpakken med jern ankommer til cellen, bliver den lukket ind, men samtidig smutter det jernelskende artemisinin med ind. Og sammen med det frigivne jern bliver stoffet nu til en kraftig gift, der ødelægger cellen.

“Det er ligesom at placere en bombe inde i cellen,” siger kemiprofessor Tomikazu Sasaki i meddelelsen.

Læs også
Kinesisk malurt: En plante med mange talenter
Artemisinin fra kinesisk malurt: Historie og potentiale
Artemisinin – et stof udretter mirakler
Multivitaminer medvirker til at mindske risikoen for kræft
Vegetarer har lavere risiko for visse kræftsygdomme
Lemongræs er effektivt mod kræftceller og svampe
Carsten Vagn-Hansen: Vindruekerneekstrakt medvirker til at hæmme kræftceller

Kilde
Cancer Letters, 2008