Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Medicinalindustriens største hær af lobbyister varmer op til afgørende slag

- der skal give mindre billig medicin

Lægemiddelindustrien i USA har udviklet verdens største og bedste lobby-organisation, som kritikere inden for systemet beskylder for at være så magtfuld, at de i praksis skriver lovene selv.

Medicinalindustrien vil ikke frivilligt lade Obama ødelægge verdens mest lukrative marked for medicin. Industrien har bevæbnet sig med en af den politiske verdens største og mest effektive krigsmaskiner: En lobbyvirksomhed, der har dobbelt så mange ansatte, som der findes folkevalgte i Washington, og som, ifølge Center for Integrity, i 2007 brugte en milliard kroner på at påvirke de folkevalgte i Washington. Et beløb, der efter alt at dømme blot er blevet større siden 2007.

Men for rigtigt at forstå sammenhængen mellem lovgivning og lobbyisme, er det nødvendigt at gå tilbage til den 22. november 2003, klokken tre om morgenen, hvor symbiosen mellem lobbyisterne og lovgiverne var tydeligst. Det var da Medicare, loven for langt størstedelen af USA's udgifter til medicin, blev vedtaget.

Det er meget sjældent, at love i USA bliver vedtaget klokken tre om morgenen. Særligt eftersom lovforslaget på godt 1.000 sider, var blevet udleveret samme nat. Men det var af hensyn til fjernsynsseere, at loven blev vedtaget i de tidlige morgentimer - processen var simpelthen for grim til at vise i den bedste sendetid, vurderede lovgiverne.

Klokken 5.50 samme morgen, efter at stemmeboksene helt undtagelsesvist havde været åbne i flere timer, blev loven vedtaget efter så massivt pres fra republikanske lovgivere, at enkelte folkevalgte var brudt grædende sammen.

Skrevet af lobbyister
En central præmis i loven var, at hverken de føderale myndigheder eller centrale myndigheder i Washington havde ret til at forhandle priserne på medicin med producenterne, som det offentlige ellers gør det i praktisk talt hele verden. Man skulle næsten mene, at medicinalindustrien ikke kunne have skrevet loven bedre selv. Og det var faktisk også realiteterne, vurderede en af de centrale skikkelser i kongressen, demokraten John Dingell

"Det er højst sandsynligt, at loven var skrevet af industriens lobbyister," sagde Dingell under en senatshøring.

Dingell var på daværende tidspunkt formand for Energy & Commerce Komité, den enhed der administrerer milliarderne bag Medicare.

Upassende og uetisk
Så snart loven var blevet vedtaget stod to ting klart: Horder af lovgivere forlod deres jobs i lovgivningsmaskineriet og fik arbejde som lobbyister ved medicinalindustrien. Mest synlig var Billy Tauzin, der tog æren for at have skubbet loven gennem, og nu blev øverste chef for medicinalindustriens største interesseorganisation, Pharma. Politikerne havde gennemtrumfet lovgivningen, og skulle nu høste deres belønning fra medicinalindustrien, lød kritikken. Sidst men ikke mindst: Mindre end to uger efter lovens vedtagelse blev omkostningerne opjusteret med næsten 100 procent.

Senere kom det frem, at Medicare's økonomiansvarlige, Richard Foster, var blevet truet til at tilbageholde det sande bud på økonomien bag Medicare. "Det var upassende og rent faktisk uetisk," sagde han senere.

Vedtagelsen af Medicare i 2003 beskriver, hvilket eksplosivt område Obama's ambitioner om reformer kaster ham ud i. Det beskriver også, hvordan Washington over de næste måneder vil blive en ren krigsskueplads, hvor lobbyister og lovgivere indleder et kompliceret spil, hvor alliancer på daglig basis vil blive skabt, testet og brudt.

Reformer er uundgåelige
Selvom medicinalindustriens lobbyister i dag bruger flere penge end nogensinde på at sikre indflydelse ved USA's lovgivere, så forudser iagttagere, at situationen er så alvorlig, at reformer er uundgåelige.

"Alle følger de her forhandlinger til reformforslag, og detaljer bliver debatteret meget aktivt for tiden," forklarer Robert Blendon, professor ved Harvard Medical School. Han forudser, at der denne gang ikke er nogen vej udenom prisreduktioner på receptpligtig medicin.

"Det står allerede nu klart, at der vil være direkte forhandlinger om Medicare's receptpligtige medicin," lyder det fra professoren, der forudser, at medicinalselskaber vil blive nødt til at indse, at tidligere tiders hyperprofit på det amerikanske marked, ikke vil fortsætte.

Kilde: pharma april 2009.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012