Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

B-gær flager positive for hjerte-/kredsløbssygdomme og åreforkalkning

Med vitaminforskningens begyndelse ved århundredeskiftets start blev forbindelsen mellem vitamin-Bl-rigdommen i ølgær og dens virkning på hjertemusklen hurtigt tydelig.

Ved beriberi, den kendteste vitamin B1- mangelsygdom, konstaterede man foruden skader på nervesystemet frem for alt skader på hjertemusklen. Tilskud af ølgær førte ved beriberi helt igennem til overvindelse af disse skader.

Ansporet af lignende iagttagelser kaldte allerede i 1920'erne prof. Zwaardemaker vitamin B1 i ølgæren for "hjertevitaminet".

Erfaringer fra mangelperioder
Da Leningrad under 2. verdenskrig var belejret af tyskerne, brugte befolkningen bryggeriernes ølgær til ernæring. Sække med byg blev under en slags "luftbro" kastet ned i tilstødende sumpområder, således at bryggerierne og bagerierne kunne sætte gærproduktionen i vejret.

Efter krigen testede man især ældre menneskers sundhedstilstand. Efter de russiske angivelser var det påfaldende, at man næppe fandt tilfælde af arteriosklerose.

Talrige tyske krigsfanger har berettet, at de i russisk fangenskab ernæredes med gær, dyrket i store baljer. Underernæring og dermed nedsat arbejdsevne, der ikke mindst beror på hjertesvækkelse, kunne ved hjælp af disse gærtilskud ofte afhjælpes. Disse hjemvendte krigsfanger hørte i 1950'erne til de første brugere af cellulær ølgær.

I begyndelsen af 1950'erne fik en amerikansk lægekommission til opgave at undersøge amerikanske og koreanske soldater, faldne under Korea-krigen. I deres rapporter fra 1953 og 1955 fremhæver man, at man i disse undersøgelser hos 300 faldne soldater kunne registrere to bemærkelsesværdige resultater:

Hos de amerikanske soldater med en gennemsnitsalder på 22 år konstaterede man i 77% af tilfældene betragtelige arteriosklerotiske aflejringer, der i nogle tilfælde var så fremskredne, at årerne var næsten lukkede.

Samtidige undersøgelser af koreanske faldne viste derimod praktisk talt ingen aflejringer. Under diskussionen af disse resultater kom kommissionen til den slutning, at ernæringsfaktorer måtte spille afgørende rolle for disse modstridende opdagelser.

For at forstå dette rigtigt må man vide, at det hører til kinesisk henholdsvis koreansk madtradition daglig at spise en "brun gærsovs", som er rig på bakteriekulturer (mælkesyrebakterier) og gær.

Forsøg og erfaringer fra de seneste år.
I 1957 berettede Laznicka, at han i mere end 1.000 tilfælde af hepatitis (leverbetændelse) havde anvendt frisk tilberedt ølgær terapeutisk. I disse tilfælde kunne man i en observationsperiode på flere år ikke iagttage en overgang til levercirrose (kronisk betændelse i leveren med kraftig bindevævsudvikling og organhårdhed til følge).

Dette forsøg, som blev gennemført med et større antal patienter, leverede det entydige bevis for det specielt fremstillede ølgærprodukts levervirksomhed. Fremme af samtlige leverfunktioner er en af nøglerne til forståelse af virksomheden af ølgær ved arteriosklerose.

Der foreligger inden for området for dyrefoder en interessant indikation for samspillet mellem gær og hjertemuskel:

I 1950'erne fodrede en amerikansk bonde sin væddeløbshest med ølgær. Hesten vandt 16 ud af 17 løb, herunder det berømte Arlington-løb. Da hesten i henhold til sin stamtavle ikke var nogen særlig fremragende hest, kunne man entydigt føre de opnåede resultater tilbage til det særlige foder med ølgær, der havde bevirket en enorm stigning i hjertemusklens ydelser.

Nye aspekter
Forskellige amerikanske (Doisy m.fl..) og tyske (Schwarz) undersøgelser har klargjort, at sporelementer som krom og selen spiller en vigtig rolle i behandlingen af hjerte-/kredsløbssygdomme. Den rige forekomst af disse to sporelementer i ølgær og deres lette optagelse i organismen viser, hvorfor ølgær er så virksom ved arteriosklerose og hjertesygdomme.

Hypotesen om, at for meget og forkert sammensat fedt er ansvarlig for arteriosklerose og hjerteinfarkt, havde trods tidlige modstridende resultater behersket terapien for længe. Resultaterne med ølgær førte hurtigt til, at man søgte efter virkningen på hjerte-/kredsløbssygdommene uden for fedtteorien. Ved fortolkningen inddrog man snart blodets lipoprotein. Der blev henvist til a-lipoprotidets betydning (1966).

Men først sidst i 1970'erne opdagede medicinen dette. I dag fortæller enhver medicinsk artikel om betydningen af såkaldt "god HDL" (high-density-lipoprotein), hvilket er synonymt med a-lipoproteiderne.

Ganske vist ved man endnu ikke rigtigt, hvordan vi på rationel måde kan sætte denne beskyttende faktor i blodet i vejret. Her er amerikanske undersøgelser interessante, idet de viser, at den beskyttende HDL- fraktion kan forøges væsentligt ved hjælp af en ølgærdiæt, hvilket fører til tilsvarende positive reaktioner i hjerte-/kredsløbet.

Kilde: Food News 1982.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012