Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Ler kan godt spises - millioner gør det

Nogle mennesker spiser jord det ikke bare under hungersnød, eller fordi de er skøre. I nogle sammenhænge er det ganske almindelig menneskelig adfærd.

De fleste vil synes, det er både skrækkeligt og modbydeligt, men det skal ikke ses som nogen skarmplet. Det er et nærmest universelt fænomen på tværs af kulturgrænser, en af livets accepterede kendsgerninger," siger geografen John M. Hunter fra Michigan State University, som har studeret jordspisning, også kaldet geofagi, i mere end 20 år, hovedsageligt i Afrika og Mellemamerika.

Jordspiserne fortærer oftest de fine hvide lerarter som eksempelvis kaolin - de spiser ikke grovkornet organisk jord. Lerklumperne formes ofte som æg, flade plader eller papirtynde skiver eller oblater, der er bagt i solen eller røget over et ildsted, før de sælges på udendørs markeder.

Fine, hvide lerskiver som denne fra Guatamala vist ovenfor, med er præget Kristus-billede, fremstillet til at blive spist. I nogle samfund er jordspisning, eller geofagi, almindelig menneskelig adfærd. Denne foreteelse, som har sine rødder i religiøse, kulturelle og medicinske skikke, er mest almindelig blandt gravide kvinder.

Årsagen til, at nogle mennesker spiser jord, har sine rødder i religiøse overbevisninger, kulturelle traditioner, medicinsk praksis og fysiske behov.

Ler kan spises for at formindske mavesmerter forårsaget af hageorm, for at stille sult, lindre halsbrand eller kvalme, stoppe diarré eller ganske simpelt for at tilfredsstille et behov. For den kræsne har nogle jordtyper sågar en behageligt syrlig, citronagtig smag.

Men den mest almindelige form for geofagi er, siger Hunter, når gravide kvinder spiser jord. Det forekommer endog i en sådan grad, at, han kalder de lertyper, der spises for "graviditets-ler".

I Indien forærer man for eksempel som brudegave fint formede, bagte lersmåkager, som bruden senere kan spise, når hun bliver gravid.

Hunter fortæller, at hvis en gravid kvinde i Afrika er "underernæret, overanstrengt efter mange graviditeter på få år, ikke har nogen læge eller et apotek at henvende sig til, og heller ikke har penge til at købe sig nærende tilskudsstoffer, så tyr hun til intuitive, pragmatiske husråd."

"Under sådanne omstændigheder kan ler helt afgjort give mineraler til fostret. I sammenligning med den vestlige verdens farmaceutiske tilskud står ler faktisk ganske stærkt", forklarer Hunter.

Hunters vurderinger er baseret på laboratorietests ved Michigan State University, hvor der er blevet foretaget analyser af lerprøver og simuleret menneskelig fordøjelse af leret for at fastlægge, hvad kroppen får ud af leret.

Afhængig af, hvor leret kommer fra, kan det indeholde mineraler som jern, calcium, magnesium, kalium, fosfor, zink, kobber og mangan.

Geofagi kan spores helt tilbage til det gamle Grækenland og Romerriget, hvor røde, prægede lermedaljoner nød vid udbredelse som medicin, og det praktiseres stadig i Afrika, Asien, Mellemøsten, Mellemamerika og USA. Hunter mener, at afrikanerne sandsynligvis begyndte at spise ler for at mildne sultsmerter. Man kunne for eksempel let række ud og 'brække et lille stykke ler af ildstedet. "Det røgede ler ville være sprødt og knasende at spise," siger han.

Som skikken udviklede sig fandt enkelte familier sig en foretrukken lergrav ,og senere kunne en gruppe familier eller en hel landsby enes om at tørre ler af en foretrukken type. Senere opstod en lille bonde-industri, hvor leret blev solgt på markedspladser, nogle gange flere hundrede kilometer fra stedet, hvor leret blev fundet.

Ler, der sælges, er som regel vasket, blandet med vand, æltet, formet, og ind imellem dekoreret og tørret i solen. En del sælges dog også bare som klumper. Uanset typen, koster det aldrig mere end nogle få ører.

Det var afrikanske slaver, der bragte geofagi til det sydlige USA, hvor nogle negre i Mississippi, Alabama, Georgia og North og South Carolina stadig spiser ler, hovedsageligt under graviditet. Selv når nogle negerkvinder flytter til det nordlige USA får de stadig tilsendt klumper fra familiens lergrav, fortæller Hunter.

I Mellemamerika forbindes lerspisning med tilbedelsen af Den sorte Kristus i Esquipulas i det østlige Guatemala.

Nu er der hvert år mere end en millioner mennesker, der besøger stedet, fortrinsvis sydamerikanere, fortæller geografen Robert N. Thomas fra Washington State University, og der sælges små, glinsende hvide leroblater til pilgrimmene.

Disse oblater, der hver vejer ca. 30 gr., fremstilles af de lokale folk af ler fra en hellig bakke. "Man er nødt til at grave mindst en meter , ned under de øverste jordlag for at finde det hårde, kompakte og rene ler", fortæller Hunter.

Læs også:
Elimin vulkanjord
Elimin vulkanjord til afgiftning af kroppen
Elimin insektpulver
Cellulite bekæmpes med Elimin Vulkan­jord
Vulkanjord – helbreder 1
Vulkanjord – helbreder 2
Astma: maven er ofte årsagen
Elimin vulkanjord - slet ikke støvet
Halsbrand og sure opstød

Health News 2009

 

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012