Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Farligt fedt

Det er hjernens skyld, hvis du ikke er i stand til at modstå at tage en ekstra skefuld af den lækre flødeis lørdag aften. Det er hjernes skyld, forstået på den måde, at når vi spiser fed mad, så interagerer det mættede fedt i maden direkte med hjernen. Fedtsyrerne får hjernen til at sende kontraordre til vores organisme.

Ordren lyder på, at kroppen skal ignorere mæthedssignalerne, der udsendes af insulin og leptin, som spiller en vigtig rolle for kroppens vægtregulering. Det tyder forskningsresultater fra UT Southwestern Medical Center i Dallas, USA, på.

Dr. Deboah Clegg og hendes assistenter gav forskellig slags fedt til forsøgsmus. Forskerne kunne efter to måneders madning på denne måde konstatere, at de mus, som fik den mættede palmitinsyre, spiste langt mere end de mus, som modtog den flerumættede oliesyre.

Vi finder palmitinsyre i mange fødevarer som smør, ost, mælk og kød. Den monoumættede oliesyre finder vi f.eks. i olivenolie. Ifølge Deborah Clegg forhindrede palmitinsyren i hjernen, at leptin- og insulinhormonerne kunne gøre deres arbejde, som er at sende mæthedssignal af sted, så musene ikke overspiser. Forskerne mener, at indtagelsen af megen palmitinsyre kan føre til en signalkortslutning, hvor mæthedssignalerne bliver undertrykt. De kunne desuden konstatere, at det tog tre dage for musene at nulstille undertrykkelsen af leptin og insulin og få deres naturlige mæthedsfornemmelse igen. Det forklarer blandt andet det fænomen, som mange måske kender, at når man har vederkvæget sig med megen og fed mad i weekenden, så er man mere sulten om mandagen.

Kilde: The Journal of Clinical Investigation, september 2009.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012