Sund kost og livsstil

Mættet fedt påvirker din hjerne

Det er hjernens skyld, hvis du ikke er i stand til at modstå at tage en ekstra skefuld af den lækre flødeis lørdag aften. Det er hjernens skyld, forstået på den måde, at når vi spiser fed mad, så interagerer det mættede fedt i maden direkte med hjernen. Fedtsyrerne får hjernen til at sende kontraordre til vores organisme.

Ordren lyder på, at kroppen skal ignorere mæthedssignalerne, der udsendes af insulin og leptin, som spiller en vigtig rolle for kroppens vægtregulering. Det tyder forskningsresultater fra UT Southwestern Medical Center i Dallas, USA, på.

Dr. Deborah Clegg og hendes assistenter gav forskellig slags fedt til forsøgsmus. Forskerne kunne efter to måneders fodring på denne måde konstatere, at de mus, som fik den mættede palmitinsyre, spiste langt mere end de mus, som modtog den flerumættede oliesyre.

Vi finder palmitinsyre i mange fødevarer som smør, ost, mælk og kød. Den monoumættede oliesyre finder vi fx i olivenolie. Ifølge Deborah Clegg forhindrede palmitinsyren i hjernen, at leptin- og insulinhormonerne kunne gøre deres arbejde, som er at sende mæthedssignal af sted, så musene ikke overspiser.

Forskerne mener, at indtagelsen af megen palmitinsyre kan føre til en signalkortslutning, hvor mæthedssignalerne bliver undertrykt. De kunne desuden konstatere, at det tog tre dage for musene at nulstille undertrykkelsen af leptin og insulin og få deres naturlige mæthedsfornemmelse igen. Det forklarer bl.a. det fænomen, som mange måske kender, at når man har spist meget og temmelig fed mad i weekenden, så er man mere sulten om mandagen.

Læs også
Sunde og usunde fedtstoffer
Hvis du SKAL overspise, så vælg kulhydrater frem for fedt…
Omega-3 fedtsyrer kan forebygge hjerneblødning
Hvordan fremmer jeg følelsen af mæthed?
Overvægt påvirker hukommelsen hos ældre kvinder
Fed mad øger ikke risikoen for hjertet
B12-vitamin kan måske beskytte mod hjernesvind
Multivitaminer/mineraler kan forbedre børns hjernefunktion

Kilde
The Journal of Clinical Investigation, september 2009.