Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Campylobacter tvinger 60.000 danskere i sygesengen

Antallet af smittede med madbakterien campylobacter er steget 25 procent i år. Regeringen lovede for ti måneder siden en handlingsplan, men gruppen, der skal skrive den, er først lige blevet sammensat, og Statens Seruminstitut er ved at miste tålmodigheden.

Op mod 60.000 danskere er blevet syge af madbakterien campylobacter i årets første ni måneder - det er 25 pct. flere end samme tidspunkt sidste år.

Den markante stigning sker på trods af, at regeringen i november sidste år lovede at sætte ind mod den problematiske madbakterie, der er den klart største sygdomskilde fra fødevarer i Danmark.

"Sygdomstallet for campylobacter stiger markant. Vi kan ikke umiddelbart forklare stigningen, men blot konstatere, at der er hårdt brug for en forstærket indsats for at bekæmpe problemet," siger overlæge Kåre Mølbak fra Statens Seruminstitut.

I de første ni måneder af 2006 registrerede Seruminstituttet 2.353 sygdomstilfælde på grund af campylobacter, der i langt de fleste tilfælde smitter via fersk fjerkræ. I år er tallet steget til 2.945 sygdomstilfælde. Da det reelle antal syge vurderes at være 10-20 gange højere end de registrerede tilfælde, er det op mod 12.000 flere danskere, der i år har fået en maveinfektion på grund af campylobacter.

Politiske løfter ikke indfriet
Dermed er det gået stik modsat regeringens løfter fra november sidste år, da daværende forbrugerminister Lars Barfoed (K) fremlagde en aftale om bekæmpelse af campylobacter og salmonella.

Ministeren lovede bl.a., at man omgående ville samle branchefolk og eksperter for at udforme en indsatsplan mod campylobacter. I dag, ti måneder senere, er der stadig ikke lagt nogen indsatsplan på bordet, og ifølge Fødevarestyrelsen var arbejdsgruppen først samlet til intromøde i sidste uge.

Hos Seruminstituttet er tålmodigheden ved at løbe ud. Også selvom Kåre Mølbak erkender, at det er en kompliceret problematik, som man ikke har nogen konkret løsning på.

"Lige nu peger tallene i den forkerte retning, og derfor har vi brug for en handlingsplan - også selvom den ikke bliver let at skrive," siger Kåre Mølbak.

Jørgen Schlundt er international direktør for WHO's Afdeling for Fødevaresikkerhed, Zoonoser og Fødevarebårne sygdomme. Han mener, at myndighederne bør gøre alt, hvad der er muligt for at bekæmpe campylobacter både for at beskytte forbrugerne og på grund af den samfundsudgift, der er forbundet med titusindvis af syge danske hvert år.

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012