Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Ældes langsomt og med ynde - med antioxidanter

art-cellsikkerNår oxidativ stress (iltning fra frie ilt radikaler) ødelægger cellerne, dannes giftstoffer som belaster lever og galdeveje. Det stjæler energi fra kroppens reserver og er med til at slide os ned. Men ny forskning har vist at antioxidanter kan hindre skader fra frie iltradikaler og således beskytte cellerne samtidigt med at fordøjelse og immunforsvar styrkes, og dermed holder vi os bedre!

Nye amerikanske analysemetoder har gjort det muligt at måle det kvantitative og kvalitative antioxidantindhold af flavonoider, fenoler og carotener m.fl. i urter, frugt og grønt, og da flavonoidholdige urter er særligt konserverende ved at hæmme dannelsen af forrådnelsesbakterier i fødevarer har især urter fra læbeblomstfamilien. bl.a. timian, rosmarin og oregano vist ekstremt høje koncentrationer af antioxidanter. De kan også reducere dannelsen af det giftige akrylamid, der fremkommer ved madlavning med høje temperaturer. På DTU man vist, at blot 1% rosmarin blandet i dej bagt ved 225 grader kan nedsætte dannelsen af det giftige akrylamid med hele 60%! Akrylamid fremkommer ved hårdt bagt eller ristet brød og grillet mad. "Forsøgene antyder, at netop frie radikaler bliver dannet ved opvarmning og muligvis er med til at øge indholdet af akrylamid i visse fødevarer"
http://www.dtu.dk/

Anti-ageing effekt
Hvorfor ældes nogle før andre? Skyldes det alene gener og/eller livsstil? Og hvad kan man gøre selv?

Et spørgsmål, som i mange år har optaget den amerikanske forsker, Ph.D., Richard Passwater er, om man ved at spise en varieret kost med mange forskellige antioxidanter kan leve længere og bevare sig bedre? Og han har fundet stærke indikationer for, at netop antioxidanter med deres cellebeskyttende evne kan bremse for tidlig ældningstegn og forlænge livet, og hvad der er rigtig interessant er, at kombinationer med flere slags antioxidanter samtidigt virker endnu bedre, og faren for bivirkninger ved for ensidig brug af enkelte urter reduceres i takt hermed. Han sammenligner det med et stort synergiorkester af antioxidanter, som spiller den samme symfoni med hver sin toneart. Dr. Passwaters råd er derfor, at vi spiser mange forskellige slags antioxidanter hver dag, hvis vi vil bevare os bedst muligt!
www.healthy.net/bios/passwater

De stærke antioxidanter fra vilde og dyrkede urter har haft enorm betydning for mennesker igennem årtusinder, og nogle urter kan indeholde op til 1.000 gange højere koncentration af antioxidanter (f.eks. timian. rosmarin og oregano) i forhold til indholdet i frugt, bær og grønt (J. Am. Nutrition, 2004).

Vi ved godt, at man bør spise 600 g frisk frugt, grønt og bær hver eneste dag, men forskellige krydderurter i maden giver altså også et godt tilskud af antioxidanter. Selv i pulveriseret form er indholdet af antioxidanter højt, og det fås jo året rundt og pifter hverdagsmaden op, hvilket folk under sydligere himmelstrøg har vidst i generationer.

Antioxidanter består af vandopløselige og fedtopløselige biostoffer, som flavonoider, carotenoider, fenoler o.lign., men også vitaminer og visse mineraler hører ind under antioxidanter, som tilsammen beskytter og nærer.

ORAC-listen giver forbrugerne et fingerpeg om 153 afgrøders totale antioxidantindhold og gør valget af mad med antioxidantindhold mere overskueligt.
http://www.oracvalues.com/

Læs også:
ORAC-MAX 21 - praktisk hjælp til mere frugt og grønt - hver dag
ORAC-MAX 21 - en hjælp til alle, der ikke spiser nok frugt og grønt
Bær beskytter hjernen på flere forskellige måder
Spis grønnere med ORAC-MAX 21!
Anti-aging: Din anti-aging oase
ORAC-MAX 21 - frugt og grønt i kapsler
Bær beskytter hjernen på flere forskellige måder
Frie radikaler og antioxidanter
Modstridende oplysninger om antioxidanter
Antioxidanter og kræftbehandling
Sandheden om kræftforebyggelse med kosttilskud er pinlig for eksperter
Antioxidanter og kemo-/stråleterapi
Tendentiøs Cochrane-undersøgelse
CellSikker - antioxidanter
Blåbær indeholder flest antioxidanter
Antioxidanter: vidundermiddel mod alderdommen
Læger fører an i uværdig skræmmekampagne mod antioxidanter
Antioxidanter - forskningsresultater
Lungekræft, antioxidanter og kemoterapi
Naturmedicin
For få antioxidanter giver øget risiko for hjertesygdom
E-vitamin - et af de mest interessante vitaminer
Chokolade – fem sunde grunde til at spise det
Antioxidanter og cancerbehandling
Antioxidanter hindrer lungekræft - alligevel
Chokolade mod sygdom
Kræftpatienter kan alligevel tåle visse kosttilskud 2

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012