Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

GMO-fødevarer sikkerhedsvurderes lemfældigt

Ved en kongres i Orlando i april 2007 holdt Jeffrey Smith (JS) et foredrag på 1 time om GMO. Bagefter blev han interviewet af Ronald Klatz om hovedindholdet i foredraget. Det interview har vi valgt at oversætte og bringe her i en lettere forkortet udgave. Der er nemlig en del interessante oplysninger om, hvordan FDA (Lægemiddel- og fødevarestyrelsen i USA) har kunnet tillade et så stort eksperiment på den amerikanske befolkning, som GMO-fremstilling og -indtagelse vitterlig er, uden nogen særlige sikkerheds- eller risikovurderinger.

Interviewer: "Vi er her på den 15. internationale kongres i Orlando, hvor vi bl.a. taler i om bioteknologi. Jeff Smith har lige givet en fascinerende præsentation af helbredskonsekvenserne og de langvarige effekter, risici og. Fordele - der er faktisk ikke så mange fordele, som har at gøre med GMO. Kan du ikke lige give et resumé?"

JS: "Igennem de sidste 2 år har jeg arbejdet sammen med 30 videnskabsfolk for at kortlægge alle de kendte helserisici ved GMO. Vi har fundet tusinder af døde og sterile dyr, tusinder af mennesker, der får allergiske reaktioner af den slags mad og skade på så at sige hvert eneste organ i alle laboratoriedyr, som vi har studeret. Vi har opdaget, at de præmisser, vi har brugt som grundlag for sikkerhedskravene, er ukorrekte."

I: "Lad os lige stoppe en halv - kan du forklare, hvad GMO er?"

JS: Man tager genet fra en art og stikker det ind i DNA'et på en anden art."

I: "Taler vi om hvede, rug osv.?"

JS: "De fire vigtigste afgrøder er faktisk soja, majs, bomuld og canola (en slags rapsolie). De er modificeret på to forskellige måder: 80 pct. af dem er genmodificeret til ikke at gå ud, når de sprøjtes med ukrudtsmiddel, og 20 pct. er genmodificeret til at kunne danne eget insektgift."

I: "Disse madvarer er allerede ude på markedet og folk spiser dem faktisk?"

JS: "Ja, 70 pct. af al mad i supermarkedet i USA har genmodificerede organismer i sig i en eller anden form."

I: "Hold da op!"

JS: "Lad os f.eks. tage soja. Kort tid efter at soja blev introduceret i Storbritannien, skød soja-allergi i vejret med 50 pct. Vi ved, at GMO-soja har et meget højere niveau af et bestemt allergen. Det har også nye proteiner i sig, som har allergene egenskaber. Denne soja har nedsat niveauet af fordøjelsesenzymer i bugspytkirtlen hos mus, hvilket kan reducere hastigheden af nedbrydningen af proteiner, og det kan gøre musene mere allergiske. GMO-sojaen indeholder desuden flere rester af plantegifte, som også kan fremkalde forskellige reaktioner. Når GMO-soja gives til mus og kaniner, så skader det så at sige hvert eneste organ, vi har undersøgt. Hvad der specielt var interessant, var, at de unge spermceller ændrede sig, og at embryoer (tidlige fostre) ændrede sig. Da rotter fik genmodificeret soja, døde over 50 pct. af deres unger inden for 3 uger."

I: "Stop lige her. Hvordan i alverden kan mad med så mange negative bivirkninger i laboratorieundersøgelserne passere FDA og andre kontrol myndigheder? Myndighederne er der jo som et søm, når det gælder enhver form for ernæringsmæssige produkter (vitaminer, mineraler osv.)."

JS: "FDA har ingen krav til undersøgelser af sikkerhed, når det gælder GMO-mad. I 1992 lavede de en policy - et regelsæt. Heri var der en udtalelse, der lød som følger: FDA er ikke bekendt med nogen form for information, der viser, at den slags mad, der skabes med disse nye metoder, skiller sig ud på nogen betydningsfuld eller ensartet måde. På det grundlag sagde de, at virksomhederne selv kan afgøre, om madvarerne er sikre. De behøver ikke engang fortælle, når de introducerer genmodificeret mad på markedet! 7 år senere blev der offentliggjort 44.000 dokumenter fra interne arkiver i FDA, der viste, at denne sætning var løgn. Lederen af regeladministrationen i FDA var Michael Taylor, Monsantos tidligere advokat og vice-præsident. Og FDA havde ordrer fra det Hvide Hus om at promovere den bioteknologiske industri. Men det viste sig faktisk, at den overvældende konsensus blandt videnskabsmændene i FDA var, at disse fødevarer i bund og grund var farlige og kunne skabe allergier, toksiner, nye sygdomme og ernæringsmæssige problemer, som var svære at opdage. De havde indtrængende bedt deres overordnede om at kræve langsigtede studier, men de blev ignoreret og afvist af dem, der var politisk udpegede. Nu flere år senere viser det sig, at disse uafprøvede præmisser, som blev brugt som grundlag for sikkerhedsgodkendelser, er forkerte."

I: "Men hvad kan almindelige mennesker gøre? Kan jeg nu ikke spise en eneste burrito (pandekage af majsmel), så længe jeg lever? Hvad kan jeg overhovedet gøre ved det?"

JS: "Undgå at spise GMO-mad. Du har tre muligheder: Køb økologisk, eller køb mad, hvor der står ikke-GMO, eller undgå mad, hvor etiketten anfører en risiko. Så hvis du skal have tomatpuré, og der står sojaolie og majssirup på etiketten, så sæt den tilbage, og tag en tomatpuré med olivenolie, som ikke bliver genmanipuleret. Klik på http://www.seedsofdeception.com/ og lær mere om, hvordan du kan undgå at bringe GMO-madvarer ind i dit hjem eller indtage dem, hvis du går ud og spiser. "

I: "Kan folk ved at undgå disse madvarer virkelig skabe en effekt? Jeg mener, der er regeringen, de store virksomheder, de har alle kontrolmekanismerne på plads, som allerede presser GMO-maden ned i halsen på os. Kan almindelige mennesker vende den udvikling?"

JS: "Vi er i toppen af fødekæden. Hvad der er sket i Europa, kan vi bruge som model herovre. På en uge, efter at der var kommet en officiel udtalelse fra Unilever, hvor de offentligt lovede at fjerne genmodificerede ingredienser fra deres europæiske varer, fulgte så at sige hver eneste større producent i deres fodspor og kom med samme løfte for deres varer på det europæiske marked. Offentlighedens bekymring havde nemlig nået et kritisk punkt, og jeg tror, at der skal så lidt til som 5 pct. af den amerikanske befolkning, der stopper med at spise GMO-mad. Så vil KRAFT og alle de andre indse: "Vi mister markedsandele, der er en trend i gang, vi opnår intet ved at bruge GMO-afgrøder. Vi må følge eksemplet for dusinvis af andre amerikanske virksomheder og fjerne GMO-ingredienser og genvinde de tabte markeder. " Det er det, vi sigter efter. Og det er den kampagne, vi skal have i gang her i Amerika."

I: "Tusind tak og held og lykke!"

Fakta om Monsanto:
Monsanto er en multinational bioteknologisk landbrugsvirksomhed med hovedsæde i USA. Det er verdens største producent af ukrudtsmidlet glyphosat, der markedsføres som "Roundup". Monsanto er ledende producent af genetisk modificerede frø med markedsandele på 90 pct. inden for forskellige afgrøder.

Monsantos udvikling og markedsføring af genmodificerede frø og væksthormoner til kvæg sammen med deres aggressive retssager og politiske lobbyvirksomhed har gjort virksomheden kontroversiel over hele verden og en hovedskydeskive for antiglobaliseringsbevægelsen og miljøaktivister (Wikipedia).

DNA
En celle har en cellekerne. Herinde findes hos mennesker 46 kromosomer. Hvert kromosom består af et DNA-molekyle. Det består af to tråde med en spiralformet struktur. Et gen er et stykke af en tråd, som bestemmer udviklingen af en bestemt egenskab hos den levende organisme. Der er mellem 50.000 og 100.000 gener i et DNA-molekyle = arvenalæg.

Kilder og links:
http://jeffreydach.com/2008/08/4/genetical/modified-gmo-food-the-great-scandal-by-jeffrey-dach-md.aspx
http://www.seedsofdeception.com/
http://www.responsibletechnology.org/
Hør et 1-times foredrag på YouTube med Jeffrey Smith: The Dangers of Genetically Modified Food http://video.google.com/videoplay?docid=4147551008386395793

På dansk ved Charlotte Ryø.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012