Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Det franske paradoks og resveratrol

Mættet fedt har fået tilnavnet "arterie-blokerende fedt" af Center for Science in the Public Interest - den non-profit forbrugerorganisation, der slog sit navn fast, da den påviste store mængder fedt i den popcorn, man kan købe i biografen. Ifølge den version af Dietary Guidelines for Americans, som de amerikanske sundhedsmyndigheder udsendte i 2005, kan et højt indtag af mættet fedt, som øger risikoen for, at man får for meget fedt i blodet, i sidste ende også øge risikoen for sygdomme i hjertets kranspulsårer.

Men i den franske befolkning er der et relativt lavt antal tilfælde af sygdomme i kranspulsårerne - på trods af, at den franske gennemsnitskost er proppet med fløde. smør, ost og kød... alt sammen kilder til mættet fedt. Denne mærkværdige iagttagelse er blevet kaldt "Det Franske Paradoks", og den har givet forskerne grå hår i hovedet i mere end et årti. Nogle teorier går på, at Frankrigs høje indtagelse af rødvin er en primær faktor i forklaringen på dette fænomen.

Resveratrol er naturligt forekommende stilbene, som ifølge forskerne kan være årsagen til de hjertebeskyttende egenskaber ved rødvin - og dermed en del af forklaringen på det Franske Paradoks. Dette polyfenol-stof er et af en gruppe af stoffer kaldet fytoalexiner, som produceres af planter som reaktion på stress. Stoffet er fedtopløseligt og findes i en cis- og en trans-konfiguration. Både cis- og trans-resveratrol findes også som glucosider (bundet til et glukose-molekyle). Andre navne for resveratrol-3-0-beta-glukosid er piceid og polydatin.

De primære resveratrol-kilder er rødvin, skindet af røde druer, rød druesaft, brombær og jordnødder. Desuden findes det i eucalyptus, fyr og Bauhinia racemosa. Polygonum cuspidatum, hvis rødder anvendes i den traditionelle kinesiske og japanske medicin, anses for at være en af de rigeste kilder til trans-resveratrol.

Trans-resveratrol-indholdet i vin afhænger i høj grad af druetype, klima og metode til vinfremstilling.

Man kan opleve det Franske Paradoks med Rødvins Resveratrol kapsleruden de tømmermænd, der af og til følger med det at drikke for meget vin. Kontakt din helsekostforretning i dag for at høre, hvordan du kan indarbejde dette hjertestyrkende indholdsstof i din i kost allerede i dag.

Referencer.
Chen CK, Pace-Asciak CR. Vasorelaxing activity of resveratrol and quercetin in isolated rat aorta. Gen Pharmacol 1996;27:363-6.
Hung L-M, Chen J-K, Huang S-S et al. Cardioprotective effect of resveratrol, a natural antioxidant derived from grapes. Cardiovascular Res. 2000;47:549-555.
Kirk RI, Deitch JA, Wu JM, Lerea KM. Resveratrol decreases early signaling events in washed platelets but has little effect on platelet in whole blood. Blood Cells Mol Dis. 2000;26(29:144-150.
Martindale W. Martindal the Extra Pharmacopoeia. Pharmaceutical Press, 1999.
Pinto MC, Garcia-Barrado JA, Macias P. Resveratrol: a molecule whose time has come? And gone? Clin Biochem 1997;30:91-113.
Wallerath T, Deckert G, Ternes T, et al. Resveratrol, a polyphenolic phytoalexin present in red wine, enhances expression and activity of endothelial nitric oxide synthase. Circulation. 2002;106(13):1652-1658.

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012