Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Sådan virker alkohol på kroppen

Når man drikker alkohol, optages den i kroppen ved, at den suges op i blodet fra tarmkanalen hovedsageligt fra tyndtarmen. En mindre del opsuges via maveslimhinden. Herfra fordeles den i hele kroppen og påvirker de enkelte organer.

Først og fremmest får alkoholen mavesækken til at afsondre saltsyre. Det er blandt andet årsag til, at alkohol stimulerer appetitten, ligesom saltsyren er skyld i mavekatar hos spiritus misbrugere.

Blodkarrene rundt om i kroppen udvider sig, og det medfører en rødmen og varmefornemmelse i huden. Denne følelse er imidlertid falsk, idet der tværtimod finder en afkøling af kroppen sted, da en stor del af blodmængden kommer i kontakt med omgivelserne.

Vigtigst - og bedst kendt - er alkohols effekt på det centrale nervesystem, dvs. hjernen og rygmarven. Hvad der præcis sker med nerveceller, der påvirkes af alkohol, vides ikke. Men både alkohol og forskellige nedbrydningsprodukter, f.eks. formaldehyd, synes at "beruse" nervesystemet.

Der har også været teorier fremme om, at alkohol frigør signalstoffer, som overfører nerveimpulser mellem to nerveceller. Dette sker f.eks. også ved brug af narkotika og kan være forklaringen på alkohols stimulerende og humørpåvirkende effekt.

Frigørelsen af signalstoffer er dog kortvarig, og ved længere tids alkoholmisbrug synes hjernens forråd af signalsubstanser tværtimod at blive udtømt, hvilket medfører intensiv depression og følelse af nedtrykthed.

Blodet afslører, hvor stor en koncentration af alkohol man har i kroppen. Måleenheden for dette er promille, som kan afsløres i en blodprøve, idet alkohol fordeler sig på samme måde i blodet og vævsvæskerne.

Vævsvæskerne udgør to tredjedele af legemsvægten, og derfor kan man forholdsvis let udregne, hvor mange gram alkohol en beruset person har i kroppen. Et menneske, der vejer 75 kilo, har altså ca. 50 kilo væske i kroppen. Viser en blodprøve så, at han har en promille på 2, svarer det til ca. 100 gram alkoholkoncentration i blodet.

Evnen til at forbrænde alkohol hænger også sammen med kropsvægt, og da leveren forbrænder ca. 7,5 gram alkohol i timen, vil der gå næsten 14 timer, før man er hel ædru igen. Drikker man alkohol på tom mave, vil promillen blive markant højere, end hvis man indtager samme mængde alkohol ved et måltid.

Selv efter at alkoholen er forbrændt, er kroppen ikke helt sig selv. Videnskabelige forsøg viser, at blandt andet arbejdsevnen er nedsat, også selv om der er tale om så lidt som to genstande dagligt. I et finsk forsøg har man målt et fald i arbejdsevnen på seks procent i forhold til menneskers normale præstationsevne.

Mænd
(70 kg)
Antal genstande

Kvinder
(60 kg)
Antal genstande

Promille

Fysiske og psykiske symptomer

1

½

0,2

Personer, der jævnligt drikker alkohol, mærker intet, mens andre føler sig afslappede.

2

0,4

Snakkesalighed og let tab af selvkontrol. Anfallet af ulykker stiger.

3

2

0,6

Svigtende humør og dømmekraft. Evnen til at træffe beslutninger nedsættes.

4

0,8

Evnen til fysisk koordination påvirkes.  

5

1,0

Den psykiske og sociale kontrol er forringet.

6

4

1,2

Tungen slår knuder og adfærden ændres i mere primitiv retning.

1,4

Periodevis dobbeltsyn, utydelig tale.

5

1,6

Aggressioner, opkastninger.

6

1,8

Vrøvlet tale med mange gentagelser, abrupte og usikre bevægelser.

19

13

4-5

Bevidstløshed og lammelser i hjernens åndedrætscenter. Død.

13 genstande indtaget på én gang er livsfarligt for kvinder, mens mænd kan tåle noget mere. Dels vejer de mere end kvinder, dels viser nye undersøgelser, at mænd er dobbelt så gode til at forbrænde alkohol end kvinder.

Læs også:
Alkohol, kaffe og brystkræft
Alkohol og for tidlig fødsel
Alkohol, fedtlever og skrumpelever
Alkohol skyld i 6300 dødsfald om året
Alkohol uden mad kan forhøje blodtrykket
Alkohol - indtjening, sygdom og tidlig død
Alkohol øger risiko for børneeksem
Alkohol er hvert år skyld i 7.500 dødsfald
Kost, alkohol og hjertesygdom
Alkohol og tobak øger risikoen for kolorektal cancer
15.000 danskere dør af druk og røg
Rødvin under graviditeten kan skade det ufødte barn

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012