Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

D-vitamin forebygger alvorlig sygdom

Dette D3-vitamin kosttilskud indeholder 35 mikrogram pr. tablet, hvilket svarer til 1.400 IU. En sammenlignende analyse i Ugeskrift for Læger har angivet, at kosttilskuddet er det billigste på markedet. Mega D-vitamin D3 forhandles hos Matas, i helsekostbutikker og de fleste apoteker.

Artikel af Charlotte Søllner Hernø

D-vitamins betydning for vores generelle sundhed er i stadig stigende grad et varmt diskussionsemne i medierne. Og med rette. For der forskes som aldrig før i vitaminet. Der er allerede nu evidens for, at tilstrækkelige niveauer forebygger knogleskørhed, hjerte-/karsygdomme, muskelsvaghed og tarmkræft, men forskere over hele verden peger også på andre sygdomme, som formentlig kan forebygges ved hjælp af D-vitamin. Problemet er, at ingen af os på de nordlige breddegrader får nok D-vitamin.

D-vitamin er et livsvigtigt, hormonlignende vitamin, der ikke kun styrer knoglestofskiftet, men også har mange andre afklarede og endnu delvist uafklarede funktioner. Blandt de sidste kan nævnes parodontose, balance og faldtendens, forskellige former for kræft som brystkræft og prostatakræft, forhøjet blodtryk, immunforsvaret, bakterie- og virusinfektioner, tuberkulose, sclerose, psykiske lidelser, depression, skizofreni, autisme mm.

Moderne mennesker kommer stort set ikke udendørs
Mennesker og dyr danner selv D-vitamin i huden ved eksponering for solens stråler. Fra marts til oktober har vi mulighed for at danne tilstrækkeligt med D-vitamin, hvis vi opholder os udenfor midt på dagen. Men de færrest mennesker opholder sig ret meget i det fri. Moderne arbejdsmarkedsvilkår betyder, at de fleste mennesker arbejder inden døre, dyrker sport inden døre og opholder sig inden for husets fire vægge i fritiden. Det gælder den voksne del af befolkningen, men så sandelig også alle børn, som enten opholder sig i institutioner, i skole eller hjemme foran computer eller tv - for nu at sætte det lidt firkantet op. Det moderne menneske lever derfor radikalt anderledes end man gjorde for blot to-tre generationer tilbage. Det forklarer formentlig, hvorfor de fleste danskere året rundt har væsentligt for lave værdier af D-vitamin i blodet.

Den altdominerende kilde til D-vitamin er altså normalt en såkaldt syntese eller proces i huden forårsaget af solens UV-B stråler. Gennem millioner af år er menneskers stofskifte tilpasset en syntese på omkring 500 mcg D-vitamin i døgnet. Alene en halv times helkropssol giver 250-625 mcg. Men hudsyntesen kræver, at solen står højt på himlen. I Danmark betyder det, at den kun foregår i sommerhalvåret og kun omkring middagstid, men hverken morgen, aften eller i vinterhalvåret. Solens D-vitamin syntese i huden er stort set selvregulerende, idet der samtidigt foregår en nedbrydning, der øges, når D-vitamin mængden øges.

Kosten giver kun en brøkdel af det nødvendige D-vitamin
Der findes to hovedtyper af D-vitamin, nemlig vitamin D3 og D2. Forskellige kostemner - æg, indvolde, animalsk fedt, torskelevertran og fisk - indeholder D3-vitamin også kaldet cholecalciferol. Vitamin D2, kaldet ergocalciferol, findes i planter, men i meget lave koncentrationer. Mest findes det i forskellige former for svampe og i tang. Men selv en energisk indsats for at få en så varieret kost som muligt kan ikke tilføre kroppen tilstrækkeligt med D-vitamin. Føden har heller aldrig været en primær kilde til D-vitaminer, bortset fra visse nordlige fangerkulturer, hvor fed fisk har udgjort en stor del af kosten. I dagens Danmark dækker kostens bidrag kun mellem 1 og 5% af D-vitamin behovet.

Førende ernæringstidsskrift anbefaler berigelse og kosttilskud
Flere af de lande, som vi normalt sammenligner os med, som f.eks. Sverige, Finland, Island, England, USA og Grækenland beriger deres fødevarer med D-vitamin, men det har vi endnu ikke valgt at gøre i Danmark, selv om både forskere og politikere diskuterer muligheden. Et af verdens førende ernæringstidsskrifter, American Journal of Clinical Nutrition har de senere år haft adskillige artikler om, at de enkelte lande - særligt på den nordlige halvkugle - generelt bør begynde at anbefale såvel berigelse af fødevarer som kosttilskud til hele befolkningen. Forskere har i øvrigt ikke fundet belæg for, at D3-vitamin er skadeligt for voksne selv i meget høje doser (10.000 IU pr. dag).

Hvor meget D-vitamin skal man have?
Mænd og kvinder i alle aldersgrupper i Danmark indtager i gennemsnit mellem 2,5 og 4 mikrogram om dagen. En helt ny videnskabelig rapport dokumenterer imidlertid, at vi skal op på i hvert fald 2.400 IU om dagen (60 mikrogram), hvilket sandsynligvis ikke engang giver et tilstrækkeligt indhold i blodet hos alle. Folk over 40 år skal op på 4.000 IU om dagen. For at få det, skal man som minimum i vinterhalvåret have et kosttilskud af D3-vitamin og så sørge for et godt naturligt indtag via kosten, f.eks. via fede fisk som laks og lignende.

Betegnelsen IU eller 'International Units' på vitaminpilleglas kaldes nogle gange på dansk for IE, dvs. Internationale Enheder. Men det er det samme, der menes. En IU svarer til 0,025 mikrogram. For at omregne mikrogram til IU skal man altså gange med en faktor 40.

NB: Natur-Drogeriets D-vitamin præparater er af Ugeskrift for Læger (22. juni 2009) blevet anbefalet som Danmarks billigste.

Læs selv mere:

  • Gerdes S. (2008), D-vitaminmangel - et sundhedsproblem?, Ugeskrift for Læger 2008:170:359.
  • Nielsen L. R. & Mosekilde L. (2007) D-vitamin og brystkræft, Ugeskrift for Læger 2007;169(14):1299.
  • Schultz E., D-vitamin-mangel i almen praksis?, Ugeskrift for Læger 2008; 170(18): 1573 + Berlingske Tidende, Andersen, Kitt, Halvdelen af os får for lidt D-vitamin, Berlinske Tidende, fredag den 16. maj 2008.
  • www.biokemi.org/biozoom/issues/526/articles/2406
  • www.ajcn.org

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012