Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Blåbær er sprængfyldt med antioxidanter

Ny celleforskning bekræfter, at blåbær har antioxidante egenskaber

Nye forskningsresultater offentliggjort i Journal of Agricultural and Food Chemistry viser, at vilde blåbær har den højeste antioxidante aktivitet i cellerne blandt en lang række frugter og bær. Forskningsleder Rui Hai Liu, Ph.d., anvendte den såkaldte CAA-metode (Cellular Antioxidant Activity) - en ny forsøgsmetode udviklet på Cornell University Department of Food Science for at fastslå den antioxidante aktivitet i antioxidanter, fødevarer og kosttilskud. Vilde blåbær klarede sig bedre i cellerne end tranebær, æbler og røde og blå druer.

Ifølge dr. Liu kan CAA-testen give mere specialiserede resultater end reagensglasforsøg, når man vil måle biologisk aktivitet inde i cellerne. "Vi har taget det næste skridt mod en forståelse af antioxidanternes aktivitet ved at undersøge, hvordan de reagerer inde i cellerne. Denne nye fremgangsmåde er mere biologisk relevant, fordi den tager højde for optagelse, omsætning, distribution og aktivitet i de antioxidante stoffer i cellerne frem for kun at se på den antioxidante værdi".

Dr. Lius arbejde bygger på anden forskning i antioxidanter ved brug af kemi eller reagensglasforsøg, f.eks. ORAC-tests (Oxygen Radical Absorbance Capacity). "ORAC er stadig en god test Det vi har gjort, er at tage forskningen et skridt længere for at se, hvordan disse stoffer reagerer inde i cellerne. Vi mener, at det er et stærkere mål for, hvordan antioxidante stoffer potentielt fungerer i kroppen ".

Ifølge forsker ved det amerikanske landbrugsministerium og udvikler af ORAC-testen Ron Prior, Ph.d., er CAA-metoden et fremskridt. "CAA-metoden viser det cellulære niveau af antioxidanter, hvilket er vigtigt for vores forståelse af dette område af antioxidant-forskningen. Hvor nyttig metoden vil være til at forudsige optagelse og tilgængelighed af antioxidanter fra kosten hos mennesker, skal påvises gennem yderligere forsøg".

Vilde blåbær: Naturens antioxidante superfrugt
Susan Davis, M.S., R.D. og ernæringsrådgiver hos Wild Blueberry Association, råder forbrugerne til at vælge farvestrålende, naturligt næringsholdige fødevarer som vilde blåbær. "Vilde blåbær er propfyldte med naturlige, beskyttende stoffer med antioxidante og betændelseshæmmende virkning. Spis mindst l dl blåbær om dagen som en del af en velafbalanceret kost. Antioxidant-holdige fødevarer er nøglen til vægtkontrol, sund aldring og reduktion af risikoen for kroniske sygdomme". Ifølge Davis hjælper antioxidanterne med at beskytte celler mod frie radikaler - ustabile iltmolekyler med forbindelse til kræft, hjertesygdom, Alzheimers og andre aldersrelaterede lidelser. En portion vilde blåbær har flere antioxidanter end de fleste andre frugter.

Vilde blåbær findes nu i køledisken i supermarkeder landet over. De er frosset hurtigt, mens de er allermest friske - og de er ligeså nærende som friske bær. "Det er let at få mere frugt og grønt ind i familiens madplan, når du har frosne produkter lige ved hånden", siger Davis. "Bare snup 1 dl blåbær fra fryseren og drys dem over din havregrød eller dine cornflakes, put dem i en smoothie eller nyd dem uden noget til".

Davis råder til, at man vælger meget farvestrålende frugt og grønt, som er pakket med sundheds-fremmende plantestoffer. Anthocyaniner giver blåbærrene deres dybe blå farve og arbejder i kroppen med at afværge angreb fra miljøet i form af dårlig kost, for lidt motion og andre stress-faktorer.

Wild Blueberry Association of North America er en handelsorganisation af avlere og producenter af vilde blåbær. Den har som sit mål at sprede budskabet om vilde blåbær og deres unikke egenskaber til forbrugere verden over. Gå ind på www.wildblueberries.com for mere information...

Kilder:
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52:4026-4037, 2004.
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55 (22), 8896-8907, 2007.

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012