Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Danske læger finder årsag til irritabel tyktarm

Nu er der håb for, at mange med mavebesvær kan blive deres problemer kvit. En gruppe forskere fra Tarmlaboratoriet i Helsingør har fundet årsagen til den hyppigst forekommende mave-tarm-lidelse, irritabel tyktarm. En sygdom, man hidtil ikke har kunnet forklare.

De første resultater af forskningsprojektet viser, at irritabel tyktarm skyldes ophobning af afføring i tyktarmen - også kaldet skjult forstoppelse.

"Vi mener, at der er tale om et gennembrud i forhold til at påvise og behandle irritabel tyktarm. Ophobning af afføring i tyktarmen medfører både udspiling, mavesmerter og ændringer i afføringen", siger overlæge Dennis Raahave, der har stået i spidsen for projektet.

Fokus i forskningsprojektet har været at måle den tid, det tager for tyktarmen at transportere afføring. 281 tyktarmspatienter har indtaget en kapsel med 24 små plastmarkører. Herefter blev der taget røntgenbilleder i dagene efter, hvor man fulgte de små plastmarkørers vej gennem tarmen. Det viste sig, at patienterne sammenlignet med en kontrolgruppe havde en forlænget passagetid og samtidig mere afføringsophobning i tyktarmen, uanset om de gik på toilettet dagligt eller ej og uanset, om de havde fast eller tynd afføring.

"Transittidsbestemmelsen fortæller os helt konkret, hvordan patientens tyktarm tilbageholder afføring. Ved alle andre undersøgelser - herunder kikkertundersøgelser - kræves det, at patienterne er udrenset, og så har man jo fjernet det, der var årsagen til patientens lidelser.

Derfor har man ikke kunnet stille diagnosen, siger Dennis Raahave, der også har haft gode resultater med at behandle patienterne.

De 281 testpersoner fik planlagt deres daglige måltider af en diætist og supplerede kosten med fibertilskud og medicin, der stimulerer tarmbevægelserne. Desuden fik de besked på at dyrke mere motion. Efter at være blevet behandlet i gennemsnit i 22 måneder var smerter og udspiling forsvundet hos næsten halvdelen af patienterne, og tre ud af fire var ikke længere plaget af tynde eller flere afføringer i træk.

Alene i Danmark skønner man, at mere end en halv million mennesker lider af oppustet mave med smerter og forstyrrelser i afføringen.

Læs også:
Irritabel tyktarm
Pebermynte god ved irritabel tyktarm
Græskarkerneolie hjælper irritabel tyktarm
Irritabel tyktarm: astma i tarmen
Irritabel tyktarm: Kostens indflydelse på behandlingen
Hørfrø - hele og knuste: vejen til sundhed
Pebermynteolie kan modvirke irriteret tyktarm
Pebermynteolie og irritabel tyktarm
Antibiotika og irritabel tyktarm

Health News 2006

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012