Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Aminosyrer er godt for ældede muskler

Ved at supplere ældre menneskers kost med hele rækken af essentielle aminosyrer kan man styrke deres muskelvæv, styrke og fysiske formåen, viser et nyt forsøg

Det begrænsede forsøg (kun 12 frivillige deltagere) stiller spørgsmålstegn ved tidligere forsøg, som ikke har kunnet påvise nogen sundhedsfremmende effekt ved tilskud af aminosyrer til denne voksende aldersgruppe, som i høj grad er i fare for at miste muskelmasse, styrke og funktionsevne.

Verdens befolkning forventes at være steget til 9,1 mia. i 2050 - fra 6,5 mia. i 2005, og 21% vil i 2050 være over 60 år, sammenlignet med 10% i 2000.

"Tidligere forsøg med ældre medborgere har vist, at indgivelse af kosttilskud ikke er effektivt til at forbedre muskelmassen. Men indtagelse af ernæringsmæssigt afbalancerede tilskud har ofte vist sig at kunne reducere kalorieindtagelsen fra resten af de fødevarer, der indtages den pågældende dag, i mængder, der svarer til de kalorier, der findes i kosttilskuddet", forklarer forskningsleder Elisabet Borsheim fra University of Texas Medical Branch.

"Derfor bør et kosttilskud til ældre overvejes som en kosterstatning".

Forsøgsrapporten offentliggøres online forud for trykning i tidsskriftet Clinical Nutrition.

Borsheim og hendes kolleger rekrutterede syv kvinder og fem mænd med glucose-intolerans og en gennemsnitsalder på 67 år. De fik et dagligt tilskud af aminosyrer (22 g) mellem måltiderne gennem en periode på 16 uger. Tilskuddet indeholdt histidin, isoleukin, leukin, lysin, methionin. fenylalanin, treonin, valin og arginin.

"Denne blanding af essentielle aminosyrer var sammensat, så den var maksimalt effektiv til stimulering af muskelprotein-syntesen hos ældre", forklarer forskerne.

Efter 12 ugers forløb kunne man iagttage en forøgelse i muskelmassen på 1,14 kg. Tallet faldt dog lidt til 0,6 kg efter 15 uger (i forhold til målinger ved forsøgets start).

Desuden blev styrken i forsøgsdeltagernes benmuskler øget med gennemsnitligt 22% efter de 16 uger fra en værdi ved forsøgets start på 127,5 kg. Borsheim kunne også konstatere en forbedring i målinger af ganghastighed, både ved almindelig gang, 5 skridt på tid og over længere strækninger.

"Generelt vil vi foretrække, at forsøg også inkluderer en placebo-gruppe, men vi antog, at der ikke ville ske nogen form for forandring i muskelmassen, muskelstyrken og den fysiske formåen i løbet af de 16 uger uden intervention. Følgelig anvendte vi de individuelle data fra målinger for forsøgets start som kontrolpunkter", skriver forskerne.

"Vi kan konkludere, at resultaterne af det herværende forsøg viste forbedringer i muskelmassen, muskelstyrken og den fysiske formåen som følge af kosttilskud af essentielle aminosyrer blandt glucose-intolerante, ældre forsøgsdeltagere", tilføjer de.

Læs også:
Amino-Complex Valleprotein
Amino Complex Valleprotein - tips til et langt, sundt liv
Amino Complex Valleprotein - det protein, du har brug for, i den kvalitet, du fortjener!

Protein - 10 hårde facts
Amino Complex valleprotein - en superstar blandt næringsstofferne
Proteiner - hvilke, hvor mange og hvornår?
Kulhydratfattig kost: Fakta, fiktion, fiks idé eller fremtidens ideal?
Ernæring og modstandstræning
Mega Ærteprotein - en værdifuld ingrediens i sportsprodukter
Hamp-Protein Complex pulver - Kongen af Planteriget
Er Amino Complex Valleprotein godt for sportsudøvere og folk, der træner?

Kilde: E. Borsheim, Q.-U.T. Bui, S. Tissier, H. Kobayashi, A.A. Ferrando, R.R. Wolfe. Effect of amino acid supplementation on muscle mass, strength and physical function in elderly. Clinical Nutrition (Elsevier), offentliggjort online forud for trykning, 4. marts 2008, doi: 10.1016/j.clnu.2008.01.001

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012