Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Sollys nedsætter risiko for kræft

Efter at vi i årevis er blevet advaret mod risikoen for at få hudkræft og modermærkekraft, hvis vi er meget ude i solen, er det befriende, at der nu foreligger et stort studie fra USA, der viser, at sollys kan nedsætte risikoen for kræft.

Forskere fra The National Cancer Institute har undersøgt dødstallene for kræft i æggestokke, tyktarmen, bryster (kun kvinder) og prostata i 24 amerikanske stater i årene mellem 1984 og 1995. Hensigten var at vurdere sollysets indflydelse på disse sygdomme.

Forskerne fandt, at mennesker, der lever i de mest solbeskinnede områder, har en klart nedsat risiko for at dø af de fire forskellige kræftformer. Personer, som under deres arbejde fik meget sol, havde den laveste forekomst af kræft i tyktarmen, og kvinder, der fik meget sol, havde færre dødsfald på grund af brystkræft.

Forskerne har den teori, at det er D-vitaminet, der er grunden til den kræftforebyggende virkning af sollys. Det naturlige D-vitamin dannes, når der kommer sol på huden. Men der kan sikkert være mange andre forklaringer på, at solen nedsætter risikoen for kræft. Sollys giver blandt andet bedre humør og mere lyst til at bevæge sig. Man får også mere lyst til salater, andet grønt og frugt, når solen skinner. Både sindet og kosten har betydning for udviklingen af kræft. Adskillige undersøgelser har vist, at vi herhjemme i vinterhalvåret, især i de første af årets måneder, har for lidt D-vitamin i blodet. Det gælder især ældre og andre, der dækker huden meget til. Der er derfor god grund til at tage et vitamintilskud med indhold af D-vitamin og gerne også fiskeolie med D-vitamin. Kvinder efter overgangsalderen bør også tage et kalktilskud med D-vitamin. Blot den samlede mængde D-vitamin ikke overstiger 2000 enheder dagligt, er der ikke risiko for skader.

D-vitamin er ikke blot et vitamin. Det er snarere et hormon og har stor betydning for reguleringen af genernes (DNA's) virkning og dannelsen af protein. De proteiner, der bliver dannet under medvirken af D-vitamin, er med til at regulere optagelsen og fordelingen af kalken i kroppen, inklusive indbygningen af kalk i knoglerne.

Risikoen for type 1 diabetes, for højt blodtryk, type 2 diabetes, blodprop i hjertet og tuberkulose stiger ved mangel på D-vitamin. Overvægt øger risikoen for mangel på D-vitamin.

NB: Natur-Drogeriets D-vitamin præparater er af Ugeskrift for Læger (22. juni 2009) blevet anbefalet som Danmarks billigste.

Kilde: Occupational and Environmental Medicine. 2002;59:257-262.

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012