Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Er E-vitamin farligt?

Jeg har gennem lang tid taget en E-vitamin kapsel hver dag mod smerter i muskler og led. Så siger min datter til mig en dag, det må du ikke mor, det har jeg læst et sted. Er det farligt at tage? Jeg er nemlig begyndt at få ondt igen.

85-årig

Svar:
Du kan roligt blive ved med at tage E-vitamin dagligt resten af livet. Det er passende med 335 milligram (500 enheder) dagligt, og i denne dosis er E-vitamin meget gavnligt og uskadeligt. Tag f.eks. hvedekimolie, da naturligt E-vitamin virker bedst.

Jo højere niveau af E-vita­min, jo mindre hjerte-karsygdom. Det har store internationale undersøgelser vist (Nurses' Study og Cambridge Heart Antioxidant Study). De har blandt andet vist, at E-vitamin klart nedsatte risikoen for at få en ikke dødelig blodprop i hjertet. E-vitamin forsinker også udviklingen af Alzheimers demens.

Man kan ikke få nok E-vitamin fra maden alene. Tag også gerne et dagligt tilskud af C-vitamin, foruden en almindelig, god vitamin/mineral-tablet. De forskellige antioxidanter regenereres - gendannes i aktiv form - af andre antioxidanter. Der er tale om et antioxidant netværk. C- og E-vitamin genopretter fx hinandens antioxidant virkning, når de er blevet oxideret under deres funktion i kroppen. Flavonoider (farverne i frugt og grønt) forlænger C-vitamins levetid.

Solen udtømmer E-vitamin i yderste lag af huden, men er samtidig meget vigtig for dannelsen af D-vitamin, som langt de fleste danskere, især ældre, har for lidt af i kroppen om vinteren, hvorfor man også skal sikre sig at få tilskud af dette vitamin.

Lad i det hele taget være med at lytte til de dommedagsadvarsler, som kommer fra forskellige sider. Det er ikke vitaminer og mineraler, der er skadelige, tværtimod. Det er lægemidlerne, man skal være bange for. Alene almindelige gigtmidler er årsag til mindst to dødsfald om ugen, mens der ikke i de sidste ti år har været et eneste dødsfald af vitaminer. Det har Fødevare-ministeren bekræftet overfor Folketingets Sundhedsudvalg.

Carsten Vagn-Hansen

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012