Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Vitaminer: Først ved 2000 kalorier får du nok

Det er svært at blive klog nok: Forskerne opdager hele tiden nyt om vores vitaminbehov. Apotekere bør kende til forandrede livs- og kostvaner, ændringer i anbefalet daglig tilførsel og aktuelle forsøg med beskytte-mekanismerne i visse vitaminer, mineraler og sporstoffer. Hvad har ændret sig, og hvilke råd er det vigtigt at give videre til kunderne? Her følger oplysninger fra en multivitamin-konference i München.

Vitaminmangel er et meget udbredt problem. For de vestlige industrilande er der nu en ny og interessant teori. Mange menneskers overvejende stillesiddende livsstil har nemlig den konsekvens, at vi har behov for færre kalorier. Det viser resultater fra en national fødevareundersøgelse.

Således får mange voksne kun mellem 1.500 og 2.000 kalorier. Men man skal op på mellem 2.000 og 2.500 kalorier for at få nok energi til, at man får en tilstrækkelig mængde vitaminer ved en normal, velafbalanceret kost. Dermed er det ikke kun risikogrupperne, der er i fare for underforsyning af vitaminer (gravide, rygere, ældre og personer, der dyrker præstationssportsgrene) og derfor har behov for vitamintilskud. Også "kontormennesker" og naturligvis alle, der er på diæt, må passe ekstra på vitaminindholdet i det, de spiser.

Biologisk sammenhæng
Men ernæringseksperter fraråder monopræparater - f.eks. den klassiske C-vitaminbombe. Rådet lyder generelt, at disse præparater kun kan anbefales ved kronisk, ensidig mangel. Der skal multivitaminer til. Ifølge dr. Hans Konrad Biesalski fra Institut für Biologische Chemie und Ernährungswissenschaft i Stuttgart gælder det i sidste ende om at tage den biokemiske sammenhæng mellem mineraler og sporstoffer i betragtning, når man vælger præparater.

Et par eksempler: Det coenzym, der dannes på basis af riboflavin (B2-vitamin) er nødvendigt for dannelsen af "nabo"-coenzymet pyridoxin (B6-vitamin). Folsyre, thiamin (B1-vitamin), B2 og B6 er på sin side uundværligt for omdannelsen af tryptofan til niacin.

Mikronæringsstofferne B6- og B12-vitamin og folsyre forebygger et forhøjet homocysteinspejl - dermed er de med til at sænke risikoen for åreforkalkning. Men de færreste ved, at der sandsynligvis er en sammenhæng mellem mangel på dette vitamin hos patienter med vaskulær demens og en forhøjet homocystein-koncentration. Der er behov for forsøg til at underbygge mistanken.

Derimod findes der flere forsøg, der understreger en omvendt sammenhæng mellem folsyrestatus og risikoen for brystkræft og kræft i tyk- og endetarmen.

Anbefaling eller skøn
Indtil nu er der ingen nøjagtige data for det gennemsnitlige behov for alle vitaminer. Referenceværdier finder man hos "D-A-CH" (ernæringsbranchens sammenslutning i Schweiz, Østrig og Tyskland). Her skelner man mellem anbefaling, skøn og retningslinie. En anbefaling udstedes kun, når der foreligger tilstrækkeligt med videnskabelige data. Det gælder vitaminerne A, B1, B2, B6, B12, C og D, samt folsyre og niacin. Der findes kun skøn for vitaminerne E og K samt biotin, pantotensyre og betacaroten.

Og selvfølgelig må man ikke glemme, at hvis man ikke får den optimale tilførsel via kosten, kan (multi-)vitaminer være en god kilde til balance. Og vi lider næsten alle sammen af vitaminmangel.

Læs også:
MAXIMUM i to nye formler
Maximum - Danmarks bedste kostforsikring!
Maximum - Danmarks bedste kostforsikring i alt slags vejr
MAXIMUM - det bedste vitamin- og mineraltilskud med garanti!

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012