Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

C-vitamin og linolensyre kan bremse hudens aldring

Et stort indtag af C-vitamin og linolensyre er sat i forbindelse med reduceret aldring af huden, viser en analyse, som er blevet offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition.

Analysen, som blev ledet af M.C. Cosgrove fra Univlever, byggede på data fra den første såkaldte National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES I) og gik ud på at undersøge forholdet mellem indtagelse af næringsstoffer via kosten og hudens aldring.

Resultaterne tyder på, at høje doser af C-vitamin og linolensyre og nedsat indtagelse af fedtstoffer og kulhydrater giver en bedre hud, når man bliver ældre - og de understøtter dermed berettigelsen af det stigende antal skønhedsfremmende fødevarer og såkaldt 'nutrikosmetik'.

Selvom analysen var koncentreret om indtagelse af næringsstoffer via kosten og ikke via tilskud, viser den, at der er en signifikant sammenhæng mellem en række forskellige næringsstoffer og hudens aldring - selv når der er justeret for andre faktorer.

Ifølge forskerne er forsøg med tilskud ofte fokuseret på tilskud med mange indholdsstoffer, hvilket gør det vanskeligt at afgøre, hvilket næringsstof der har en given virkning.

Desuden er forsøg med kosttilskud ofte korttidsforsøg med høje doser af næringsstoffer. Cosgrove og resten af forskerholdet hævder, at denne undersøgelse er den første, der er koncentreret om daglig indtagelse af næringsstoffer via kosten og ikke via kosttilskud.

NHANES I blev gennemført at National Center for Health Statistics i USA mellem 1971 og 1974 med deltagelse af en befolkningsgruppe på 30.000 fra alle dele af USA. Den indsamlede information omfatter kostvurdering, angivelse af højde og vægt, indtagelse af kosttilskud, fysisk aktivitets-niveau og udsættelse for sollys.

Desuden gennemførte dermatologer kliniske undersøgelser, og hudens ældningstegn blev defineret ud fra faktorer som rynker, tørhed som følge af aldring og tynd hud (hudatrofi). I alt 4.025 kvinder mellem 40 og 74 deltog i undersøgelsen.

Forskerne fandt frem til en sammenhæng mellem indtagelse af visse næringsstoffer og hudens aldringstegn - uafhængigt af faktorer som alder, race, energiforbrug, uddannelse, udsættelse for sollys, indkomst, overgangsalder, BMI, brug af kosttilskud og fysisk aktivitet.

Specielt en lavere indtagelse af C-vitamin via kosten havde en signifikant indvirkning på forekomsten af rynker og tørhed. Forskernes teori går ud på, at dette skyldes vitaminets antioxidante egenskaber, den rolle, det spiller for dannelsen af kollagen og dets angiveligt lysbeskyttende egenskaber.

Desuden tyder resultaterne på, at et øget indtag af linolensyre har en gavnlig indflydelse på mulighederne for at reducere den tyndhed og tørhed i huden, som opstår med alderen.

Ifølge forskerne er sammenhængen mellem linolensyre og hudens aldring ikke tidligere blevet udforsket, men de mener, at en lignende lysbeskyttende virkning måske spiller en rolle - ud over det faktum, at et lavt indtag af linolensyre kan føre til dermatitis med markante abnormiteter.

Desuden viste analysen, at øget indtagelse af mættet fedt og sukker giver en forøget risiko for rynker og tynd hud.

Forskerne mener, at man ved at fremhæve den positive virkning, som en sund kost kan have på huden, specielt efterhånden som man bliver ældre, måske kan motivere til forbedring af kosten - og at man samtidig leverer overbevisende data for de gavnlige egenskaber ved visse næringsstoffer.

Læs også:
Mega C vitamin
Ti ting, du kan kurere med C-vitamin
Mega C-vitamin og diabetes
Sandheden om C-vitamin
C-vitamin reducerer mængden af C-reaktivt protein i kroppen
Mega C vitamin - mere info
Olivenolie og hjertesygdomme
Olivenolie sænker det høje blodtryk
Olivenolie modgår tarmkræft
Olivenolie beskytter mod hjerteinfarkt og kræft - og plejer din hud

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012