Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kolesterol-problemer - læger er skeptiske

I lægeverdenen er der blandede reaktioner på, at kolesteroltallet sænkes i Danmark. Der er andre årsager end kolesterol til åreforkalkning og følgende dødelig sygdom, og hos danskerne ligger det gennemsnitlige kolesterolindhold i blodet på 6 millimol pr. liter, altså langt over det nye anbefalede totale kolesteroltal på 4,5. Faktisk ligger 75 pct. af den danske befolkning over den ny grænseværdi.

"Jeg er bange for, at man sender et signal om, at nu skal man til at behandle hele nationen med medicin. Der er en slags biologiske fundamentalister her i landet, der mener, at vi skal sænke kolesteroltallet helt ned på niveau med dyrene, det vil sige til en til to millimol, for så kan man måske udrydde den her sygdom, men det tror jeg personligt ikke på", siger Hjerteforeningens formand, overlæge Torsten Toftegaard-Nielsen.

"I stedet for at sygeliggøre halvdelen af den danske voksne befolkning, burde anstrengelserne gå på at identificere de patienter, der er i særlig høj risiko, og så satse på en god behandling af dem. Det vil samfundet få mere ud af," siger Hjerteforeningens formand.

"Når vi støtter, at kolesterol skal ned, gør vi det ud fra en generel betragtning, idet det er i orden," siger han.

Schnohr erkender, at anbefalingerne ud til befolkningen om kolesteroltal godt kan virke lidt forvirrende.

"Det kan være svært at forstå de her meldinger. Jeg erindrer, hvordan Tybjærg Hansen som formand for Hjerteforeningen i 1970 for første gang virkelig gik ud med kolesterol-budskabet. "Han er jo ikke rigtig klog," sagde kollegerne. De grinede ad ham", siger Peter Schnohr, der dengang var lægelig sekretær i Hjerteforeningen og primus motor i den store motionsbegivenhed Eremitage-løbet.

30 år efter mener han, at man måske er kommet for meget over i den anden grøft

"Jeg synes, det er forkert, hvis man fokuserer så meget på kolesterol, at man glemmer de andre risikofaktorer. Rygning, der forkorter livet i København med ni år, og fysisk inaktivitet er farligere," siger Peter Schnohr, der selv har et kolesteroltal på 6.

"Det generer mig da ikke. Det var min fars også. Han blev 95. Det er jo ikke den raske befolkning, der skal have kolesterolsænkere. De skal bare ud at motionere og holde op med at ryge," fremhæver hjertelægen.

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012