Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

BirkeSød-xylitol - et naturligt sødemiddel med imponerende gode egenskaber

Kan du huske filmen "Defending Your Life", hvor Meryl Streep propper sig med is og kager, fordi man ikke tæller kalorier i himlen? Måske ikke, men her på jorden har isen og kagerne det med at sætte sig godt til rette i taljen. Og mange af os, der har en sød tand, har forsøgt at kontrollere både vægt og blodsukker og samtidig beskytte vores tænder og knoglerne - og har derfor prøvet alterna­tive sødemidler for at få vores daglige fix. Men som de fleste af os ved, er det en udfordring at er­statte sukker med sødemidler.

Lad os se på et par eksempler. Ophavet til alle sødemidler, sakkarin, blev opdaget i 1879. Stoffet blev brugt under begge verdenskrige til at søde fødevarer. Senere kaldte et offentligt forskerråd det kunstige sødemiddel for "en forfalskning", som ikke bør anvendes i fødevarer, og i 1977 viste et overbevisende canadisk forsøg, at sakkarin fremkalder blærekræft hos rotter. De amerikanske sund­hedsmyndigheder indførte derefter en lov, der siger, at alle fødevarer med sakkarin skal mærkes med en label, der fortæller, at fødevaren kan være sundhedsskadelig.

Et andet populært og kontroversielt sødemiddel, aspartam, også kaldet Nutrasweet eller Equal, står lige nu for 78% af alle de ikke-medicin-relaterede klager til sundhedsmyndighederne. Efter lance­ringen har aspartam-brugere rapporteret om alvorlige toksiske reaktioner og skader, bl.a. epileptiske anfald, synstab, forvirring, kraftig migræne, rystelser, depression, angstanfald og søvnløshed.

Et andet kunstigt sødemiddel, som er ret nyt på markedet, er Splenda, også kendt som Sucralose - et klorineret sukkerderivat. Det gode ved dette middel er, at det smager rigtigt godt - det har ikke den eftersmag, der findes ved mange andre kunstige sødestoffer. Foreløbige forskningsresultater har dog vist, at sukralose får thymus-kirtlen til at svinde (med op til 40%) og forstørrer lever og nyrer hos laboratoriedyr.

Et andet sødemiddel, Acesulfam K, der sælges under handelsnavnene Sunette eller Sweet One, blev godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder i 1988 som sukkererstatning i pakke- eller tab­letform samt i fødevarer. Sammenlignet med aspartam og sakkarin er acesulfam K måske det mest kontroversielle stof. Det er utilstrækkeligt testet, og det blev godkendt på basis af tests, der ikke le­vede op til myndighedernes egne standarder. Og de tests, der rent faktisk blev gennemført, tyder på, at stoffet kan fremkalde kræft hos dyr - hvilket betyder, at det øger kræftrisikoen hos mennesker.

Helt naturlige alternativer til sukker findes der kun få af. Stevia er et naturligt sødestof med en mas­se gode egenskaber. Planten er blevet anvendt over 1.500 år i Paraguay, og ca. 20 års brug i Japan har ikke vist nogen form for skadelig virkning. Forskere, der har undersøgt Stevia, siger, at det er sikkert til indtagelse for mennesker.

Et sødemiddel, der gør en forskel
Men nu er et nyt produkt dukket op på det amerikanske marked. Det drejer sig om et stof, der blev opdaget for over 100 år siden i Tyskland, kaldet xylitol. I Finland begyndte man at bruge xylitol under 2. Verdenskrig, fordi man ikke selv producerede sukker. Nogle år senere opdagede man, at xylitol-brugere havde færre huller i tænderne end dem, der ikke indtog stoffet, og så kom der gang i forskningen.

Xylitol fremstilles af xylan fra majskolber (der giver en flad sukkersmag), sukkerrør eller træer som birk og eg, og det er et hvidt, krystallinsk pulver, der til forveksling ligner sukker. Det fås som granulat, tyggegummi, halspastiller og næsespray. Xylitol sælges under adskillige varemærkebeskyttede navne, bl.a. BirkeSød fra birketræer med en flot neutral sukkersmag.

På et marked, der bugner af sukkererstatninger, skiller BirkeSød sig ud på flere områder: Det er meget sødt (stort set samme smag som sukker), er ikke bittert og har ingen eftersmag. Det kan let bruges i f.eks. bageopskrifter, fordi mængden af BirkeSød svarer til den angivne sukkermængde. Og selvom det ikke karamelliserer, opløses det let i varme drikke, småkager, muffins, glasur osv. eller anvendes frosset i hjemmelavet sorbet, sund is eller alternativer til is fremstillet med soja eller rismælk.

Få styr på din sukkersyge og dit lave blodsukker
BirkeSød er godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder, og stoffet er meget udforsket med ca. 1.500 offentliggjorte forsøg, der alle viser dets gode egenskaber og ingen negative virkninger af betydning. BirkeSød indeholder 40% færre kalorier end sukker og er testet sikkert til brug for diabetikere og personer med for lavt blodsukker. BirkeSød frigiver energi langsomt og stabilt (på samme måde som protein og grønsager) med minimal indvirkning på blodsukker og insulinniveau. Det omdannes effektivt og stabilt til glukose - så stabilt, at det i nogle europæiske lande anvendes til sondemad.

Hæmmer øreinfektioner
Forskning tyder på, at BirkeSød medvirker til at reducere antallet af huller i tænderne, plakdannelse og øreinfektioner, specifikt ved at hæmme væksten i de pneumokokker, som ofte er årsag til mellem­ørebetændelse, en hyppig øreinfektion hos børn. I et forsøg fra 1998 offentliggjort i Pediatrics blev en gruppe på 857 børn inddelt i grupper, der fik enten kontrol-sukkeropløsning, BirkeSød-opløsning, kontrol-tyggegummi, BirkeSød-tyggegummi eller BirkeSød-pastiller i en periode på tre måneder, hvoref­ter forskerne undersøgte for tilfælde af akut mellemørebetændelse.

Resultaterne var opløftende: Et 30% fald i antallet af tilfælde af mellemørebetændelse hos de børn, som fik BirkeSød-opløsning i forhold til kontrolgruppen, og et 20% fald hos de børn, der fik pastiller. Den mest drastiske ændring iagttog man hos de børn, der fik BirkeSød-tyggegummi. Her faldt antallet af tilfælde af mellemørebetændelse med 40% i forhold til da børn, der fik kontrol-tyggegummi.

Mindsker antallet af huller i tænderne
BirkeSød kan også medvirke til at forebygge huller i tænderne. Bakterien Mutans Streptococci (MS) er en af hovedårsagerne til dannelse af plak på tænderne. Jo flere bakterier, jo flere huller i tænderne.

BirkeSød synes at kunne forhindre denne bakterie i at sætte sig fast på tænderne og danne plak. En del forsøg viser, at antallet af huller kan reduceres i statistisk signifikant grad ved daglig brug af BirkeSød-holdigt slik eller tyggegummi.

Et tre år langt forsøg foretaget i Estland har f.eks. vist, at brugen af BirkeSød-pastiller giver 33-59 % færre huller i tænderne. Et forsøg i Finland, hvor brug af BirkeSød er meget almindelig, sammenligne­de brugen af BirkeSød med fluor-behandling. BirkeSød viste sig at være overlegen i forhold til at fore­bygge huller i tænderne - faktisk blev kun 10% af/BirkeSød-gruppen inficeret med MS (50% i fluor­gruppen). Desuden vurderer man, at BirkeSøds forebyggende virkning på huller i tænderne kan holde i adskillige måneder eller endog år, efter at man er holdt op med at indtage BirkeSød regelmæssigt.

Referencer:
Bennett, I. L., et al., 1953. Acute Methyl Alcohol Poisoning: A Review Based on Experiences in an Outbreak of 323 Cases. Medicine, bind 32, s. 431-463.
Posner, Herbert S., 1975. Biohazards of Methanol in Proposed New Uses. Journal ofToxicology and Environmental Health, bind 1, s. 153-171.
Roe, O., 1982. Species Differences in Methanol Poisoning, CRC Critical Reviews In Toxicology. Oktober 1982, s. 275-286.
Uhari, M; Kontiokari, T, MD; and Niemela, M., MD, A Novel Use of Xylitol Sugar in Preventing Acute Otitis Media. Pediatrics 1998; 102; 879-884.
Alanen P, Isokangas P, Gutmann K: Xylitol candies in caries prevention: results of a field study in Estonian children. Community Den Oral Epidemiol 2000; 28: 218-24.
Soderling, E.; Isokangas, P.; Pienihakkinen, K. and Tenovuo, J. Influence of Maternal Xylitol Consumption on Acquisition of Mutan Streptococci by Infants. J Dent Res 79(3): 882-887, 2000
Brunzell, John D., Use of fructose, xylitol, or sorbitol as a sweetener in diabetes mellitus. Diabetes Care, august 1978.
Makinen KK. Dietary prevention of dental caries by xylitol-clinical effectiveness and safety. Journal of Applied Dentistry 44:16-28.

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012