Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hvad laver galden egentlig?

Når man er rasende, hedder det "at spy galde". Mere konkret hjælper galden med at udskille giftstoffer af kroppen, og den sørger for, at vi slipper af med fedtet.

"Jeg er from som et lam - jeg har for lidt galde". Sådan råber Shakespeares Hamlet i 2. akt. Han vil egentlig gerne tage livet af sin onkel, fordi denne har snigmyrdet hans far. Men helten tøver, og mo­det svigter ham. Eller er det raseriet, der mangler?

Siden tidernes morgen har galden været symbolet på sjælens mørkere dele: "Koleriker" stammer fra det latinske ord for galde, og melankoli betyder direkte oversat "sort galde". Ikke helt fair, måske, for galden er ikke sort, men ligner til at begynde med olivenolie og bliver senere grønbrun. Desuden udfører den faktisk et stort stykke arbejde hver dag: Den forbereder fedtet til fordøjelse, og den leder giftstoffer ud af kroppen.

Leveren filtrerer hele tiden stoffer som hormoner, affaldsstoffer fra lægemidler og farvestoffet bili-rubin fra blodet, og samtidig producerer den hver dag i alt én liter galde, et sekret af vand, galdesyre og kolesterin. Mellem måltiderne bliver væsken i den ca. syv cm lange, pæreformede galdeblære på undersiden af leveren kondenseret og lagret. Ved fordøjelsen leder leveren galde sammen med gift­stoffer gennem småbitte kanaler ud i tyndtarmen.

Hvad fedt angår, har galden en destruktiv virkning: Et enzym fra bugspytkirtlen opdeler fedtet i par­tikler, som bliver indhyllet i galdesyre og kolesterin, så de ikke klumper sig sammen igen. Slimhin­den i tyndtarmen kan bedre optage disse småbitte dråber end store dråber af fedt.

I galdeblæren kan der dannes sten af bilirubin, kalk eller kolesterin. Hvis galdeudgangen lukkes af sådan en sten, kan indholdet ikke flyde ud, og der opstår en trykkende fornemmelse og i værste fald kolik. Hvis stenen spærrer gangen mellem lever og tolvfingertarm, ophober leveren bilirubin, der trænger ud i huden og slimhinderne og fører til gulsot.

Læs også:
Galdesten af p-piller?
Galdesten og lecithin
Galdesten: sådan undgår du galdesten
Vellykket galdestenskur
Grøn mad beskytter mod galde sten
Lecithin kan forhindre dannelsen af galdesten
Lyserende/æteriske planteolier 3
Magnesium sat i forbindelse med færre galdesten
Appelsiner beskytter mod galdesten
Olestra: Flere galdesten
Pilantus Complex - stenknuseren
Vitaminer og mineraler - global videnskabelig interesse

Galdesten behandlet med urtemedicin
Galdestenskur - helsebranchens mest effektive

Kilde: Gesund Leben 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012