Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Grøn te kan lindre psykiske problemer

Fem kopper grøn te om dagen kan måske reducere omfanget af psy­kiske problemer med 20%, viser et nyt forsøg fra Japan.

I en forsøgsgruppe på 42.093 japanere led 2.774 (6,6%) af psykisk stress, og indtagelse af grøn te syntes at kunne forbedre det psykiske velbefindende.

Ifølge estimater fra Verdenssundhedsorganisationen WHO lider flere end 450 mio. mennesker ver­den over af stress. 17% af alle europæere mener, at stress er den væsentligste risikofaktor for hel­bredet. Omkostningerne til stressrelaterede sygdomme vurderes at ligge på 20 mia. euro i Europa (tal fra WHO) og 200 mia. dollars i USA (tal fra International Labor Office).

Forskere under ledelse af Atsushi Hozawa fra Tohoku University Graduate School of Medicine har offentliggjort deres forskningsresultater online i American Journal of Clinical Nutrition.

Grøn te og dets ekstrakter har allerede et godt ry - med forsøg, der rapporterer, at teen kan beskytte mod Alzheimer's og visse kræftformer, forbedre kredsløbet, sikre en sund mundhule og have en po­sitiv indflydelse på kontrollen med kropsvægten. En række rapporter viser, at den grønne te og dens indholdsstoffer kan reducere psykisk stress, men endnu har ingen større forsøg evalueret dette for­hold, siger forskerne.

Efter at have justeret resultaterne for potentielt forstyrrende faktorer, bl.a. alder, køn, sygdomshi-storie, BMI, alkoholindtagelse, cigaretrygning, kost og andre faktorer, fandt man frem til en signifi­kant omvendt sammenhæng mellem grøn te og psykisk stress hos personer, der drikker mindst fem kopper grøn te om dagen sammenlignet med personer, der drikker mindre end én kop om dagen.

Eftersom der var tale om et epidemiologisk forsøg kunne forfatterne ikke bevise, hvilke aktive stof­fer der står bag de påviste fordele. Der er behov for flere forsøg for at belyse de biologisk aktive stoffer og deres virkemekanisme. De fire primære polyfenoler, der findes i friske tebreve, er epi-gallocatechin gallat (EGCG), epigallocatechin (EGC), epicatehin gallat (ECG) og epicatechin (EC).

Tidligere har et andet japansk forsøg rapporteret, at grøn te-ekstrakt kan udskyde de tegn på fysisk og mental udbrændthed, som ofte ses som resultat af nutidens stressede dagligdag. Fem dage med tilskud af EGCG har vist sig at kunne reducere mængden af iltede arter med forbindelse til udmat­telse i en dyremodel, viser resultater, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet Nutrition.

Grøn te siges at indeholde mere end fire gange så høj en koncentration af antioxidante catechiner som sort te (grønne tebreve, som er blevet iltet ved gæring), ca. 70 mg catechiner pr. 100 ml sam­menlignet med 15 mg pr. 100 ml for sort te.

Kilde:
Green tea consumption is associated with lower psychological distress in a general population: the Ohsaki Cohort 2006 Study. American Journal of Clinical Nutrition, offentliggjort online forud for trykning, doi: 10.3945/ajcn.2009.28214.

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012