Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Fødevarer til din hjerne

Videnskabelige beviser underbygger nu anprisninger af fødevarer, der er gode for hjernen.

Omega-3, grøn te, fosfatidylserin (PS), perikon, soja, ginseng, B-vitaminer og superfrugter som f.eks. granatæble er blot nogle få eksempler på fødevarer, der anprises for deres evner til at få hjer­nen til at fungere optimalt.

Her gennemgås nogle af de seneste forsøgsresultater, der har trukket overskrifter på dette område:

Udvikling i livets tidlige faser
Der er lagt meget fokus på børns kost i deres første leveår, når talen falder på at give de små den bedst mulige start i livet. Et nyt forsøg med DHA-beriget modermælkserstatning har vist, at blan­dingen kan fremme de kognitive evner ved sammenligning med spædbørn, der får ikke-beriget modermælkserstatning.

Der skal en dosis på 0,36% DHA (docosahexaen-syre) og 0,72% ARA (arachidon-syre) til at øge barnets evner, viser resultaterne, der er offentliggjort i tidsskriftet Child Development.

Læs om Antarktisk Krill olie kapsler HER!

Spændende resultater fra Danmark offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition tyder på, at C-vitamin spiller en større rolle for hjernens udvikling, end man tidligere har antaget. Et forsøg med marsvin viste, at C-vitamin-mangel i de første uger og måneder kan hæmme udviklingen af neuroner i hjernen og dermed mindske den rumlige hukommelse.

"Vi er måske vidne til, at børn får indlæringsvanskeligeheder, fordi de ikke har fået tilstrækkeligt med C-vitamin tidligt i livet. Det er uudholdeligt at tænke på, når det ville være så enkelt at fore­bygge denne mangel ved at give et vitamintilskud til gravide og nybagte mødre i risikogruppen", siger Jens Lykkesfeldt, professor i farmakologi og toksikologi ved Københavns Universitet.

Et fælles britisk og australsk forsøg offentliggjort i Britisk Journal of Nutrition har vist, at 12 uger med tilskud af vitaminer og mineraler kunne øge opmærksomheden hos børn.

Forfatterne hævder, at det er den "første observation af akut adfærdspåvirkning med vitaminer og mineraler hos mennesker".

Aldersrelateret svækkelse og demens
Kognitiv svækkelse sker naturligt med alderen og går ofte forud for sygdomme som Alzheimer's. Men den kognitive funktion kan mindskes med opbygningen af plak fra beta-amyloid-aflejringer, og det øger risikoen for Alzheimer's, den mest almindelige form for demens.

Der er store forhåbninger til omega-3 fedtsyrer, specielt DHA (findes i Antarktisk Krill olie kapsler). De nyeste data, som blev præsenteret på Alzheimer Association 2009 International Conference on Alzheimer's Disease (IC AD 2009) i Wien, viste, at dagligt tilskud af DHA kan forbedre både hukommelse og hjerte hos ældre - dog kun hos mennesker med den svækkelse i den kognitive funktion, som optræder naturligt med alderen. Derimod har DHA har ingen generel indvirkning på den kognitive funktion hos personer med mild til moderat Alzheimer's.

For fosfatidylserin (findes i Lecithin Complex granulat) tillader de amerikanske myndigheder en 'modereret sundhedsanprisning': "Ind­tagelse af fosfatidylserin kan måske reducere risikoen for kognitiv dysfunktion hos ældre" og "Ind­tagelse af forsfatidylserin kan måske reducere risikoen for demens hos ældre".

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012