Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Mors druk kan føre til dårlig sædkvalitet

Århus-forskeren Cecilia Ramlau-Hansen har i et nyt studium påvist, at gravide, der drikker fire-fem genstan­de om ugen, risikerer at for­hindre deres sønner i at få børn.

Selv en enkelt øl og et par glas vin om ugen kan forrin­ge vordende mødres mulig­hed for at blive bedstemød­re. Et nyt studium fra Århus Universitetshospital viser, at der er en sammenhæng mel­lem gravides alkoholforbrug og deres sønners sædkvali­tet.

Seniorforsker på Arbejds­medicinsk Klinik Cecilia Ramlau-Hansen har netop præsenteret resultaterne på Det Europæiske Selskab for Fosterudviklings årsmøde i Rom.

I 1980'erne udfyldte en række kvinder spørgeskema­er om deres livsstil og alko­holforbrug, og de data har Cecilia Ramlau-Hansen fået adgang til. Hun har indsam­let sædprøver, blodprøver og spørgeskemaer fra 347 sønner og sammenlignet dem med deres mødres svar.

Resultatet er, at sønner af de mødre, som ikke drak un­der graviditeten, har en dob­belt så høj koncentration af sædceller som de mænd, hvis mødre drak fire-fem genstande om ugen.

Værdifuld viden
"Den viden kan bruges i forebyggelsesøjemed. Jo flere negative helbredskonsekvenser ved alkohol, man kender, desto nemmere vil det være for kvinderne at ta­ge en beslutning om helt at holde sig fra alkohol under graviditeten," siger Cecilia Ramlau-Hansen, hvis titel er postdoc., cand.scient.san. og ph.d.

Hun understreger, at der stadig er brug for flere studi­er, før man med sikkerhed kan sige, at alkohol er en direkte årsag til dårlig sæd­kvalitet.

"Vi har i vores statistiske analyser taget højde og kor­rigeret for alle andre, vel­kendte risikofaktorer for nedsat sædkvalitet som f.eks. rygning, og vi finder en klar sammenhæng. Det er også biologisk muligt, for­di alkohol går fra moderens blod gennem moderkagen og over i fostrets blod, og alkoholen kan faktisk gå helt ind i det sædproducerende væv i testiklerne," siger Cecilia Ramlau-Hansen.

Siden 2007 har Sundheds­styrelsen anbefalet gravide og kvinder, der planlægger at blive gravide, helt at und­lade at indtage alkohol.

Kilde: Jyllands-Posten, den 30. juni 2010.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012