Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Overvægt påvirker hukommelsen hos ældre kvinder

Og det er værst, hvis kiloene sidder på hofterne, har forskere påvist

Overvægtige, ældre kvinder kan nu få ekstra motivation til at tabe sig: Jo mere en kvinde, der har overstået overgangsalderen, vejer, jo dårligere er hendes hukommelse. Og hvad mere er: Den negative indvirkning på hukommelsen er mere udtalt hos 'pæreformede' kvinder - dvs. kvinder, der bærer overvægten på hofterne - i forhold til de 'æbleformede', hvor de overflødige kilo sidder rundt om livet, siger forskerne.

Forskerne har påvist, at for hver forøgelse af kvindens BMI blev resultaterne af hukommelsestests dårligere, selvom de dog stadig lå inden for det normale. BMI udregnes på basis af højde og vægt.

Forsøget, som er baseret på data fra næsten 9.000 kvinder, der deltog i Women's Health Initiative, et stort offentligt støttet forsøg med kvinder, der har overstået overgangsalderen, blev offentliggjort online d. 14. juli forud for august-nummeret af Journal of the American Geriatrics Society.

"Forsøget understreger virkelig betydningen af at holde sin naturlige kropsvægt", siger forskningsleder dr. Diana Kerwin, assisterende professor i medicin ved geriatrisk afdeling på Northwestern University's Feinberg School of Medicine i Chicago. "Selvom en kvinde føler, at hun generelt har et godt helbred, fordi hun har et fint blodtryk og kolesteroltal, så tyder disse resultater på, at hun også skal holde øje med sin vægt - ikke bare fordi det er godt for hjertet, men det er også godt for hendes hjerne".

Kerwin og hendes kolleger undersøgte data fra 8.745 kvinder i alderen 65-79, som ikke udviste tegn på demens eller andre abnormiteter i hjernen. Ud over at kigge på BMI og talje- og hoftemål (for at fastslå kroppens fedtfordeling) gennemgik de kvindernes resultater af en kognitiv funktionstest kaldet Modified Mini-Mental Status Examination. Ca. 70% af kvinderne var overvægtige eller svært overvægtige.

Efter kontrol for alder, uddannelsesniveau og kredsløbssygdomme, som påviseligt kan øge risikoen for demens, f.eks. hjerneblødning, fandt forskerne ud af, at sammenhængen mellem fedme og dårlig hukommelse/hjernefunktion stadig var til stede. Kerwin, der foretog forsøget, mens hun forskede i geriatrik ved Medical College i Wisconsin, tilføjer, at selvom kvindernes testresultater lå inden for det normale, havde de ekstra kilo helt klart en negativ virkning.

Ifølge Kerwin er der behov for flere forsøg for at bekræfte og forklare den tilsyneladende forskel mellem pære- og æbleformede kvinder. Én mulighed er, at den type af fedt, der sætter sig på hofterne, har større tendens til at frigive hormoner, der kan skade hjernefunktionen. Et opfølgende forsøg, der netop nu er undervejs, vil omfatte MRI-scanning af kvindernes kroppe, "så vi kan vurdere fordelingen af mave- og hoftefedt og se, om der er forskel på hjernefunktionen", forklarer Kerwin.

Forsøget bidrager til andre forsøg med kropsform, hvor stærkt overvægtige, æbleformede - og ikke pæreformede - kvinder har vist sig at have en højere risiko for diabetes, hjertesygdom og demens.

"Det, som dette forsøg i virkeligheden fortæller os, er, at der er noget ved stærk overvægt, der øger risikoen for demens, og at det er uafhængigt af andre faktorer, f.eks. kredsløbssygdomme", siger dr. Gary Kennedy, leder af geriatrisk psykiatri ved Montefiore Medical Center, New York.

Kennedy tilføjer, at han håber, resultaterne vil anspore flere ældre kvinder til at træne regelmæssigt for at holde en sund vægt. "Det burde være en øjenåbner for kvinder om, at de skal være mere aktive, finde en træningsmakker og gøre noget hver dag", siger han.

Læs også:
Fedekur hjælper barnløse

Sikker slank uden sult…!

Slankekur
Få kulhydrater slanker som fedtfattig diæt
Kartoffelkur: Hver dag et halvt kilo tyndere...
Tre-timerskuren
Hvordan fremmer jeg følelsen af mæthed?

Protein – meget vigtigt
Sødemidler i stedet for sukker

Referencer:
US National Library of Medicine
Kerwin DR, Kennedy G. Excess weight in older women linked to diminished memory. Journal of the American Geriatrics Society, offentliggjort online 14. juli 2010

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012