Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

ChiliForm - te med power - mange folkemedicinske anvendelsesmuligheder

ChiliForm te er en lækker stærk te med en innovativ blanding af chili, lakridsrod, kakaoskaller, krusemynte, ingefær, pebermynte, brændenælde, sort peber, fennikel, kanel, kardemomme, nelliker anis og chili med frø.

Teen har bedst af at trække i 3-5 minutter. 1-3 kopper kan drikkes dagligt. Giver mere smag, hvis tefilteret bliver i kanden, indtil den er tom.

Chili (Capsicum annuum)
Chili indeholder caosaicin. Capsaisin er bakteriedræbende og et effektivt smertestillende middel. Kan f.eks. bruges ved gigtsmerter, smerter relateret herpes zoster, diabetisk neuropati, postmastectomy smerter og hovedpine.

Referencer:
Nonnecke, I.L. "Vegetable Production", Van Nostrand Reinhold, NY (1989).
Phillips, R., Rix, M. "The Random House Book of Vegetables", Random House, NY (1993).
Maynard, D.N. Pepper. I "The Software Toolworks Multimedia Encyclopedia", Version 1.5, Grolier, Inc. (1992).
Midwest Vegetable Production Guide for Commercial Growers, ID-56, eds. R. Foster, D. Egel, E. Maynard, R. Weinzierl, H. Taber, L. W. Jeff, B. Hutchinson, Purdue University Cooperative Extension Service, 2003.
Rajput, J.C., Parulekar, Y.R. Capsicum. I "Handbook of Vegetable Science and Technology: Production, Composition, Storage, and Processing", (ed. D.K. Salunkhe, S.S. Kadam), Marcel Dekker, Inc., NY. pp. 203-224 (1998).

Lakridsrod (Glycyrrhiza glabra)
Lakridsrod indeholder glychirrhizin. Lakridsrod er især er blevet betragtet som et middel med virkning på hormonbalancen, fordøjelses- og åndedrætssystemerne. Nyere forskning viser, at den også er et vigtigt middel for leveren. Japanske undersøgelser af lakridsrods virkning på hepatitis har vist, at den virker så godt, at glychirrhizin nu er en del af standardbehandling der.

En japansk undersøgelse af lakridsrods virkning på hepatitis B afdækkede, at urten også har positiv effekt på denne sygdom. En indisk undersøgelse fra 1992 af lakridsekstrakts virkning på patienter med leversvigt på grund af hepatitis, gav en overlevelsesprocent på 72,2, sammenlignet med kun 31,1 procents overlevelse for kontrolgruppen.

Adskillige undersøgelser med dyr har vist, at glycyrrhizin beskytter leveren mod skader fra kemiske substanser. Lakridsrod gavner også mennesker, der får kemoterapi, idet den beskytter mod medikamenternes leverskadelige substanser.

Forsigtighed i starten er påkrævet, fordi lakridsrod kan give løs afføring. Ved for højt blodtryk bør lægen konsulteres, idet lakridsrod også kan bruges til at hæve blodtrykket.

Kakaoskaller (Theobroma cacao)
Kakao indeholder polyphenoler. Polyfenoler i kakao øger produktionen af nitrogenoxid - et stof, der spiller en nøglerolle for forbedring af karrenes evne til at udvide sig og dermed for blodomløbet.

Krusemynte (Méntha spicata var. crispata)
Krusemynte kan anvendes ved brændende fornemmelser i maven, nervøs hjertebanken, fordøjelsesbesvær, tarmluft, diarré; søvnbesvær, menstruationssmerter.

Ingefær (Zingiber officinalis)
I Asien er det en gammel viden, at ingefær er godt for mange ting, fra ledsmerter til gigt, kvalme og infektioner. Det er en erkendelse, som også er ved at vinde indpas herhjemme som andet end sortekunst og religiøs alternativ urtemedicin. Omend Ane Bodil Søgaard, biolog på Landbohøjskolen (nu pensioneret), undrer sig over, at man i vore dage stadig er mere tilbøjelig til at tro på laboratorieforsøg end på andre kulturers gamle viden.

"Der er en udbredt tendens til at tro, at hvis noget hjælper på rotter, så hjælper det også på os. Men hvis folk i 1.000 år har brugt en urt eller lignende i Østen, så er det nok ikke rigtigt noget", siger Ane Bodil Søgaard.

Pebermynte (Mentha piperita)
Te lavet af pebermynteblade har traditionelt været anvendt til behandling af feber, hovedpine, fordøjelsesproblemer (især flatulens) og diverse mindre lidelser.
Reference: Mit Naturlægemiddelkatalog 2010.

Brændenælde (Urtica dioica)
Den klorofyl-, mineral- og vitaminrige brændenældeplante har været anvendt i folkemedicinen siden tidernes morgen.

Dioscorides (1. årh. e. Kr.) og Galén (2.årh. e. Kr.) anbefalede bladene som et vanddrivende og afførende middel og til behandling af f.eks. koldbrand, hundebid, næseblødninger, menstruationsbesvær, lungebetændelse, astma, ringorm og mundsår, mens Plinius (1. årh. e. Kr.) lovpriste dens blodstillende egenskaber.

I vore dages Europa bruges brændenælde stadig mod mange af de samme lidelser. Undersøgelser viser, at brændenælde tolereres godt. Der sker en signifikant forbedring af funktionelle symptomer som nedsat vandladning om natten og mængde af resturin. Undersøgelser bekræfter anvendelsen i forbindelse med gigtlidelser. I dag ved man, at der ved slidgigt optræder farlige cellegifte (cytokiner), der angriber ledbrusken og ødelægger den. Således opstår der betændelse og smerter. Man mener, at brændenælde indeholder stoffer, der er i stand til at bremse cytokinernes skadelige virksomhed og dermed også slidgigten.

Mineralsammensætningen i brændenælde virker desuden stærkt basisk, hvilket betyder, at den også er et godt middel ved urinsur gigt, podagra, eksem, halsbrand og sur mave.

På grund af sit store mineral- og især jernindhold er et tilskud af brændenælde et styrkende middel ved anæmi (blodmangel), nedsat immunforsvar, sprøde negle og glansløst og "træt" hår.

Sort peber (Piper nigrum)
Bakteriedræbende, fordøjelsesfremmende. Virksom mod forstoppelse, kvalme og opkastningsfornemmelser, svimmelhed og ledbetændelse.
Reference: Mit Naturlægemiddelkatalog 2010.

Fennikel (Foeniculum vulgare)
Planten er analgetisk, anti-inflammatorisk, spasmolytisk, vanddrivende, slimløsende, hallucinogen, afførende og appetitstimulerende. Anvendt i folkemedicinen mod fordøjelsesbesvær, abdominal udspiling, mavesmerter og nyresten.
Reference: Mit Naturlægemiddelkatalog 2010.

Kanel (Cinnamomum zeylannicum)
Kanel kan medvirke til at forhindre de op- og nedture, blodsukkeret ofte tager efter et måltid. Det sker delvis ved at forsinke tømningen af mavesækken, viser ny forskning fra Sverige. Forskere har tidligere påvist, at kanel kan sænke det fastende blodsukkerniveau og blodets indhold af LDL-kolesterol samt det samlede kolesteroltal hos patienter med diabetes type II.

Kardemomme (Elettaria cardamomum)
Kardemomme bekæmper tarmluft og anvendes mod fordøjelsesbesvær. Araberne betragter kardemomme som et elskovsmiddel, og de gamle indere brugte kardemomme til behandling af fedme.
Reference: www.viable-herbal.com/singles/herbs/s823.htm

Anis (Pimpinella anisum)
Slimløsnende, fordøjelsesfremmende.
Reference: Mit Naturlægemiddelkatalog 2010.

ChiliForm te fra Natur-Drogeriet A/S.
Stærk urtete med chili, anis, lakridsrod, kakaoskaller, krusemynte, ingefær, pebermynte m.fl. Pose m. 100 g. Kan købes i Matas og din helsekostforretning.

Kilde: Mit Helbred 4, 2010.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012