Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Capsicum - en stærk medspiller!

Der er skrevet så meget om den globale fedmeepidemi i de senere år, at alle har en fornemmelse af tallene: På verdensplan lider 400 mio. voksne af fedme, mens andre 1,6 mia. er overvægtige (WHO, 2006). Amerikanerne er berygtede for at være tykke - 1/3 af befolkningen er officielt fede, og 1/3 er overvægtige (CDC, 2009). Selv i befolkninger, man i mange år har regnet for 'tynde', kan man se en forøgelse af livvidden: I løbet af de sidste 10 år er procentdelen af overvægtige kinesiske kvinder fordoblet, mens procentdelen af overvægtige kinesiske mænd næsten er firedoblet (Perm, 2007).

Dybest set handler vægttab om et simpelt regnestykke: Mængden af energi, man forbrænder i form af kalorier, skal overstige mængden af energi, man indtager i form af føde. Men som enhver, der har været på slankekur, kan skrive under på, så er det lettere sagt end gjort at vende energibalancen - specielt fordi stofskiftet falder, når kalorieindtaget falder. Desuden viser nye forskningsresultater, at motion alene kun gør lidt for at fremme vægttab, fordi man får mere appetit af at røre sig - og derfor øger sit kalorieindtag (Cloud, 2009).

Der er klart behov for en ny strategi for vægtkontrol, og adskillige forsøg tyder på, at strategien kan ligge i en fødevare, der har været ingrediens i vores mad i århundreder: Capsicum - eller chilipeber.

I årtier har forskerne kendt til chilipebers potentiale inden for vægtkontrol og sportsernæring. Capsaicinoider er den gruppe stoffer, der gør pebrene "stærke". Faktisk har forsøg i løbet af de sidste 30 år - både dyreforsøg og kliniske forsøg med mennesker - påvist det enorme potentiale i stærk capsicum og capsaicinoider som et sikkert, effektivt stof til vægtkontrol og sportsernæring.

Både dyreforsøg og kliniske forsøg har vist, at capsicum og capsaicinoider medvirker til at kontrollere appetitten, bidrager til et sundt stofskifte, fremkalder termogenese, dvs. en forøgelse af energiforbruget i kroppen, og bevisligt medvirker til at reducere kropsvægten (body mass) og mængden af fedt.

Capsicum medvirker til at øge den kostfremkaldte termogenese
Når forsøgspersoner med vilje 'overfodres' i et laboratoriemiljø, vil nogle af dem tage meget på i vægt, mens det lykkes andre at forbrænde de fleste af deres overskydende kalorier. Hvorfor? Svaret kan måske ligge i de forskellige hastigheder, hvormed kosten fremkalder termogenese - en proces, hvor overskydende kalorier omdannes til varme i stedet for at blive lagret som fedt. Sammen med basalstofskiftet og aktivitetsfremkaldt termogenese bidrager kostfremkaldt termogenese til en persons daglige energiforbrug. At øge den kostfremkaldte termogenese kan derfor medvirke til at bekæmpe fedme.

Forskere vurderer, om et stof er termogenetisk, ved at overvåge ændringer i energiforbruget efter indtagelse. I en række kliniske forsøg foretaget ved University of Tsukuba i Japan og Laval University i Canada blev energiforbruget øget i statistisk signifikant grad, efter at forsøgsdeltagerne havde spist et måltid indeholdende capsicum (Yoshioka 1995, 1998, 2001).

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012