Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Chokolade i små mængder beskytter mod hjertesvigt

Et forsøg viser, at svenske kvinder, der spiser chokolade nogle få gange om måneden, er bedre beskyttet mod hjertesvigt.

Et nyt forsøg foretaget ved Harvard University tyder på, at indtagelse af en lille mængde chokolade af høj kvalitet 1-3 gange om måneden kan medvirke til at forhindre hjertesvigt hos kvinder.

Men hvis man spiser for meget 'god' chokolade, forsvinder den beskyttende virkning, lyder det fra forskerne, som offentliggjorde deres resultater i 17. august-udgaven af Circulation: Heart Failure.

"I det mindste for kvinder ser det ud til at være sådan, at indtagelse af chokolade mindsker risikoen for hjertesvigt, men den beskyttende virkning kunne kun iagttages ved indtagelse af relativt små mængder, dvs. mindre end én portion om dagen ", siger seniorforsker dr. Murray Mittleman. "Større mængder synes ikke at have nogen positiv virkning - og kan måske endog skade".

Man har tidligere talt meget om de sundhedsfremmende egenskaber ved chokolade, men forsøg har endnu ikke specifikt undersøgt chokoladens virkning på hjertesvigt, siger Mittleman. "Indtil nu har forskerne fokuseret på andre aspekter, f.eks. effekten på blodtrykket og andre ting", forklarer han. Og disse forsøg har som bekendt vist, at moderate mængder chokolade sænker blodtrykket. "Den sundhedsfremmende indvirkning på blodtrykket spiller ganske givet en vigtig rolle i de mekanismer. vi kan iagttage", siger Mittleman, som er leder af Cardiovascular Epidemiology Research Unit ved Beth Israel Deaconess Medical Center, Harvard Medical School i Boston.

Forskerne iagttog chokoladevanerne hos 31.823 svenske kvinder i alderen 48-83 år gennem 9 år. De kvinder, der spiste 1-3 portioner chokolade (20-30 g) om måneden, havde en 32% lavere risiko for hjertesvigt sammenlignet med kvinder, der ikke spiste chokolade regelmæssigt. Spiste kvinderne mere (1-2 portioner om ugen), forsvandt den sundhedsfremmende virkning, mens endnu højere doser (3-6 portioner om ugen) faktisk øgede risikoen med 23%. "Chokolade indeholder stadig masser af kalorier - og dermed også fedt og sukker - så mådehold er meget vigtigt", siger Mittleman.

KakaoMax kapsler - her er løsningen, hvis du skal have alle kakaoens fordele uden risiko!

Kvalitetsstandarderne for chokolade er anderledes i Sverige i forhold til USA, men der er dog nogle fællestræk, man skal kigge efter, når man vælger chokolade, siger Mittleman. Den chokolade, der indgik i forsøget, var primært mørk chokolade af god kvalitet, uden ret meget tilsat sukker. Chokoladen kan købes i almindelig handel. Og tommelfingerreglen er, at jo højere kakaoindhold, jo bedre chokolade. Kakaoindholdet i den chokolade, kvinderne i forsøget spiste, lå på omkring 30%, mens der i USA kun er krav om 15% kakaostof i mørk chokolade. Og 20-30 g svarer godt og vel til det halve af et almindeligt stykke chokolade i USA, siger Mittleman.

Den hjertevenlige virkning ved mørk chokolade kan være resultatet af en lang række faktorer, bl. a. flere flavonoider (antioxidanter), der gør hjertefunktionen mere stabil.

Mittleman kan ikke se nogen grund til, at fordelene ved at spise chokolade ikke også skulle gælde mænd, men dette er stadig ikke bekræftet.

Linda Van Horn, professor ved Department of Preventive Medicine ved Northwestern University's Feinberg School of Medicine i Chicago og netop fratrådt som formand for Nutrition Committee ved American Heart Association siger, at man ikke skal misfortolke forsøgsresultaterne til at betyde, at man bare kan spise al den chokolade, den søde tand har brug for.

"Det er ikke en opfordring til 'spis-alt-hvad-du-kan'. Derimod betyder det, at en smule mørk chokolade er godt for dit helbred, hvis du ikke samtidig oplever en negativ virkning som f.eks. vægtøgning eller overdrevent indtag af 'tomme' kalorier ", siger hun i en pressemeddelelse fra American Heart Association.

Det er interessant at bemærke, at et australsk forsøg i sidste uge viste, at patienter rent faktisk foretrækker at tage en pille frem for at spise chokolade, når det gælder kontrol med blodtrykket.

Referencer:
Murray A. Mittleman, M.D., dr. ph., leder af Cardiovascular Epidemiology Research Unit, Beth Israel Deaconess Medical Center, Harvard Medical School, Boston.
Pressemeddelelse 17. August 2010, American Heart Association.
Circulation: Heart Failure.

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012