Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Søvn kan måske hjælpe på indlæringen

Søvn medvirker til at lagre nye ord i hukommelsen.

Hvis du gerne vil lære et nyt ord, er det en god idé at sove på det, viser et nyt forsøg. Forskere lærte en gruppe frivillige forsøgsdeltagere en række nye ord om aftenen og testede med det samme, hvor godt deltagerne kunne huske ordene. Derefter fik deltagerne en nats søvn i laboratoriet, hvor man målte deres hjerneaktivitet under søvnen. Tests foretaget næste morgen viste, at deltagerne kunne huske og genkende flere ord end ved testen umiddelbart efter, at de havde stiftet bekendtskab med dem.

Samme forbedring kunne man ikke iagttage i en gruppe deltagere, som blev præsenteret for nye ord og testet om morgenen og derefter igen om aftenen - altså uden søvn imellem de to tests.

Den hjerneaktivitet, man målte hos deltagerne i søvngruppen, viste, at dyb søvn medvirkede til at styrke hukommelsen for nye ord.

Forskerne fandt også ud af, at en bestemt type af hjerneaktivitet kaldet søvnspindler spiller en rolle for evnen til at huske ord. Søvnspindler er korte, intense 'udbrud' af hjerneaktivitet, der tyder på, at der overføres information mellem to forskellige hukommelseslagre i hjernen, hippocampus og neocortex.

Jo flere søvnspindler en person havde i løbet af søvnen, jo bedre var vedkommende til at indlemme nye ord i sit ordforråd. "Ud fra tidligere resultater regnede vi med, at søvn spiller en rolle i omorganiseringen af nye data, men det er første gang, vi har kunnet iagttage dette i praksis - og forstå betydningen af spindel-aktivitet i processen", siger en af forfatterne til forsøget, Gareth Gaskell, professor ved afdelingen for psykologi ved University of York i England i en pressemeddelelse.

Forsøget blev offentliggjort i 2. november 2010-udgaven af tidsskriftet Journal of Neuroscience.

Læs også:
Børn sover bedst med faste nattevaner
Søvn - hemmeligheden bag en god nats søvn
Søvnløs
Vuggedød: Lad ikke den lille nye sove på maven...
Nerve- og sovemedicin
Naturen hjælper bedst - øg velbefindendet og sænk alderens hastighed!
1,9 mio. medicinafhængige
Ginseng - sensationen blandt planterne
Vær god mod din kæreste
Otte gode råd om god søvn
Rolin*at hjalp på søvnproblemer og nedtrykthed

Natur-Helbredelse III

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012