Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

SiCKO: Akut behandling til sundhedsvæsenet i USA

Kan man det? Lave en sjov film om sygesikring og sygeforsikring? Kan man med udgangspunkt i en række tragiske skæbner, flere af dem med dødelig udgang, lave en morsom film? Den Oscar-vindende filminstruktør Michael Moore gør med filmen "SiCKO" et godt forsøg.

47 millioner amerikanere står i dag uden sundhedsforsikring. Man kan godt diskutere tallet 47 millioner. Måske er det lidt flere, måske lidt færre. Måske skulle man også tælle de mange illegale immigranter med. Det er ikke filmens mål.

I stedet fortæller filmen om katastrofale afgørelser hos de private sygesikringer, som både rammer borgere uden forsikring, og millioner af borgere, som troligt har betalt deres præmie til sygesikringen, men alligevel bliver fanget i et bureaukratisk net, hvor ukendte paragraffer og snedige forbehold friholder forsikringsselskaberne for at betale, når ulykken er sket, eller sygdommen er opstået.

I sin søgen efter hvorfor dette rod er opstået, når Michael Moore ret hurtigt frem til to ting: Tidligere Præsident Nixon og profit.

Men i modsætning til Michael Moores tidligere film, "Bowling for Columbine" (2002) og "Fahrenheit 9/11" (2004), bruger han denne gang filmoptagelser fra europæiske lande til at illustrere det paradoksale i, at USA ikke har, hvad han kalder gratis sundhedsdækning til alle indbyggere.

Michael Moore mener naturligvis skattefinansieret sundhedsdækning til alle indbyggere, men det lille finansielle aspekt skal ikke overskygge indtrykket af filmen.

I researchen til filmen bad Moore på sin hjemmeside om, at læserne indsendte deres egne skrækhistorier om sygeforsikring og behandling. I løbet af den første uge fik Moore mere end 25.000 e-mails med individuelle sygehistorier. Hver historie repræsenterer derfor en paradoksal virkelighed, grænsende til det groteske.

Der er pigen, hvis udgift til ambulancen efter en ulykke, bliver afvist af forsikringsselskabet, fordi udgiften ikke er forhåndsgodkendt. Der er historien om kvinden, der får afslag på at få dækket udgifterne til en operation, fordi hun i en fjern fortid blev behandlet for ufarlig svamp. Der er historien om et hospital, der dumper fattige patienter - stadig iført hospitalsskjorten - på gaden. Der er historien om den lille pige, som var født døv, og hvis forældre fik besked fra forsikringsselskabet, at de kun kunne få udgiften dækket til et Cochlear Implantat på det ene øre.

Alle er det historier, som vi først forfærdes over, så griner vi lidt af det, for det kan umuligt være sandt. Dertil er historierne for absurde. Og så alligevel. Vi ser det jo. Så må de være rigtige. Måske.

Moore er tidligere blevet kritiseret for en ganske lemfældig, grænsende til det manipulerende, omgang med sandheden, og SiCKO er sikkert ingen undtagelse. I hvert fald fremstilles de offentligt finansierede sundhedssystemer i Frankrig og England som rene glansbilleder, og når man ser de billeder, så glemmer man let det seneste års danske politiske diskussioner om ventetider, kræftdødelighed, lægemangel og nedslidte bygninger, som i hvert fald gør, at de danske sundhedsresultater ikke på alle områder er særligt prangende.

Men vi danskere har jo fundet os i det. Det er for eksempel under et år siden, at de danske myndigheder skiftede holdning og accepterede, at også danske børn skulle have et Cochlear Implantat på begge ører. Alt sammen i et dansk skattefinansieret sundhedssystem.

Måske er den akkurate sandhed heller ikke formålet. Måske er det i stedet at udfordre præmisserne for, hvordan amerikanerne ser på deres egen sundhedsforsikring og dermed deres sundhedsvæsen.

De to seneste Moore-film om våben og terror har givet ham næsten heltestatus i venstreorienterede kredse og gjort ham superskurk blandt konservative.

Den rolle gør Michael Moore ikke noget for at fastholde i SiCKO. I stedet uddeles læsterlige tæsk til både demokratiske og republikanske politikere. Hvorfor? Fordi sundhedsvæsenets standard og resultater altid vil være et centralt element i vurderingen af et lands velfærdsniveau.

Og fordi Michael Moore effektfuldt viser, at dele af det amerikanske sundhedssystem er alvorligt sygt og kræver akut behandling.

"SiCKO"

Instruktion: Michael Moore, premiere 21. september 2007.

Health News 2011

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012