Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Folsyre nedsætter risikoen for kræft i tyktarmen - specielt hos rygere

Et højt kostindtag af folsyre beskytter mod tyktarmskræft - specielt hos cigaretrygere, lyder det fra forskere ved Karolinska Institute i Sverige og Harvard School of Public Health. Epidemiologiske undersøgelsesdata tyder på, at et højt indtag af folsyre nedsætter risikoen for at udvikle kræft i tyktarmen, men ingen forsøg har ikke tidligere undersøgt, om virkningen bremses, hvis personen er ryger.

Forsøget fulgte over 61.000 kvinder med det formål at belyse, om cigaretrygning påvirker folsyrens beskyttende indvirkning på tyktarmskræft. På basis af spørgeskemaer vedr. fødevareindtagelse fastlagde forskerne det gennemsnitlige folsyreindtag pr. dag til 183 mikrogram (mkg) blandt forsøgsdeltagerne.

Super Folsyre tabletter 400 mcg - når folsyre skal være virksom og prisgunstig!

I løbet af de næsten 15 år, som opfølgningsperioden varede, blev der diagnosticeret 805 tilfælde af kræft i tyk- og endetarm blandt forsøgsdeltagerne. De kvinder, der indtog mindre end 150 mkg folsyre dagligt, havde en 39% højere risiko for at udvikle tyktarmskræft i forhold til de kvinder, der indtog mindst 212 mkg dagligt.

Statistiske modeller viste et dosis/reaktions-forhold mellem folsyreindtaget og risikoen for kræft i tyktarmen. Man var på basis af disse modeller i stand til at forudsige, at for hver 100-mkg forøgelse i folsyreindtaget ville risikoen for tyktarmskræft falde med 34%.

Blandt de kvinder, der havde røget cigaretter i 10 år eller mere, kunne man konstatere, at de, der indtog mindst 193 mkg folsyre dagligt, havde en 66% lavere risiko for at udvikle tyktarmskræft i forhold til de kvinder, hvis folsyreindtag lå under 163 mkg.

De ikke-rygere, der havde det laveste folsyreindtag, havde en 41% lavere risiko for tyktarmskræft i forhold til rygerne, men man kunne desuden konstatere, at de rygere, der indtog mest folsyre, havde samme risiko for tyktarmskræft som de ikke-rygere, der indtog mest folsyre.

Øget indtagelse af folsyre fra kosten kan dermed nedsætte risikoen for udvikling afkræft i tyktarmen. Denne reducerende virkning er specielt udtalt blandt rygere, som har en øget risiko for at udvikle sygdom.

Reference:
Larsson SC, Giovannucci E, Wolk A. A prospective study of dietary folate intake and risk of colorectal cancer: modification by caffeine intake and cigarette smoking. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. Marts 2005;14(3):740-3.

Health News 2011

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012