Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Åreforkalkning: For meget trafik kan give åreforkalkning, siger forskere

Risikoen for hjerteanfald tredobles, når man sidder i en bil eller en bus. Luft- og ikke så meget fødevareforureningen får skylden.

Får tæt trafik dig til at svede over hele kroppen og føle trykken for brystet? Det kan godt være mere end bare frustration over trafikken - det kan være et hjerteanfald, der er på vej.

Mennesker, der er i risikogruppen for hjerteanfald, er i tre gange så stor fare som normalt på grund af trafikken - og det uanset om man er i bil, cykler eller benytter de offentlige transportmidler, viser en ny tysk undersøgelse. Forskerne lægger hovedansvaret på luftforureningen, mere end på fødevareforurening.

Adskillige undersøgelser har i tidens løb kædet sygdomme i åndedrætsorganerne sammen med luftforurening. Nye forskningsresultater, som er fremkommet i løbet af det seneste årti, viser, at mikroskopiske partikler i luften også skader hjertet og blodkarrene - måske i endnu højere grad end lungerne.

"Hvis disse resultater viser sig at være sande - og efter min mening er resultaterne temmelig overbevisende - så er det en årsag til kredsløbssygdomme, som man kan gøre noget for at forebygge", siger forsker i forurening Arden Pope fra Brigham Yuong University.

Den tyske undersøgelse var til dels finansieret af EP A, Environmental Protection Agency (de amerikanske miljøbeskyttelsesmyndigheder). Den blev offentliggjort i The New England Journal of Medicine.

Forskerne interviewede 691 personer, som havde overlevet et hjerteanfald. Alle stammede fra Augsburg, en tysk by med ca. 260.000 indbyggere. De blev udspurgt om, hvad de havde foretaget sig i de fire sidste dage inden hjerteanfaldet. Undersøgelsen lod virkningen af hård fysisk træning -f.eks. i form af cykling - og typisk morgenstress ude af betragtning som mulige årsager til hjerteanfaldene.

Undersøgelsens deltagere havde fortrinsvis bevæget sig rundt i Augsburg, men havde dog også færdedes i mindre byer og på landevejene.

Resultaterne viste, at de havde tre gange så høj risiko for at få et hjerteanfald efter en time i bil, med bus og tog eller på cykel, end når de befandt sig et andet sted end i trafikken. Det svarer til, at trafik er årsag til 8% af hjerteanfaldene.

"Vi regnede ikke med, at sammenhængen var så tydelig", siger forskningsleder Annette Peters ved GSF National Research Center i Neuherberg. "Der er to ting, der overrasker os: At virkningen indtræder så hurtigt - inden for en time - og at den er så markant."

Tidligere forsøg har i overvejende grad givet fingerpeg i retning af, at forurenende stoffer langsomt giver skader på hjerte og kredsløb - over en periode på flere år. De invaderende partikler ophober affald i kroppens immunforsvar og er dermed med til at forårsage den blokering af blodstrømmen, som fører til hjerteanfald. Men den umiddelbare risiko, som man fandt frem til i den tyske undersøgelse, kan skyldes de små luftforureningspartiklers evne til at udløse en refleks, der forstyrrer hjerterytmen, siger forskerne.

Tidligere undersøgelser har påvist forbindelsen mellem hjerteproblemer og stress - den form for stress, som mennesker oplever dagligt i trafikken til og fra arbejde. De tyske forskere anerkender, at stress og støj måske har bidraget til at øge risikoen for hjerteanfald, men tendensen til flere hjerteanfald var også markant under mere stille og rolige transportformer, f.eks. bus- eller togtransport.

"Der, hvor Peters' undersøgelse især skiller sig ud, er ved at påvise, at hjerteanfaldene skyldes trafik i det hele taget, og ikke kun biler," siger Dr. Peter Stone, kardiolog ved Harvard Medical School. Han har skrevet en videnskabelig kommentar til undersøgelsen. "Den frustration, man oplever i trafikken, og som måske har relation til biler, har sandsynligvis ikke særlig stor indflydelse, når man cykler eller kører i bus."

I Tyskland anvender man meget diesel som brændstof, og dermed er luftforureningen noget anderledes end i USA. EPAs forureningsforsker John Bachmann mener, at risikoen måske er i en anden størrelsesorden i USA, men den er formodentlig til stede.

EPA har siden begyndelsen af 1970'erne arbejdet for en reduktion af partikelstørrelsen. De små partikler fra ikke-naturlige kilder - den størrelse, som har betydning ved hjerteanfald - faldt med 17% mellem 1993 og 2002, ifølge EPAs dokumentation.

I de senere år er kredsløbssygdomme blevet føjet til luftvejsproblemer som begrundelse for indførelse af restriktionerne, siger Bachmann.

Kilde: South Florida Sun-Sentinel, 21. oktober 2004.

Læs også:
Det giftige blod 1
ActiVin® beskytter mod medikamenter og kemikalier
Forureningen er blevet global

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012