Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kvinder, kræft og kosttilskud

art-calciumextraTo forsøg, der for nylig er blevet offentliggjort uafhængigt af hinanden, tyder på, at en forbedring af D-vitamin- og kalkstatus i betydelig grad reducere kvinders risiko for kræft.

Forsøgsresultaterne ligger nøje på linje med tidligere forskning, der har tydet på en sammenhæng mellem indtagelse af næringsstoffer og en reduceret risiko for kræft, specielt brystkræft. Det første observationsforsøg, som blev offentliggjort i maj 2007 i Archives of Internal Medicine, analyserede data om kost og brugen af kosttilskud hos flere end 10.000 kvinder på 45 år, der ikke var kommet i overgangsalderen, og 20.000 kvinder, der havde overstået overgangsalderen. Alle kvinder var raske og kræftfrie ved forsøgets start, og forsøget var et led i det såkaldte Nurses' Health Study.

Efter at have fulgt kvinderne i en periode på 10 år og indsamlet information om kost, kosttilskud i håndkøb og efterfølgende udvikling af brystkræft fandt forskerne frem til, at et højere samlet indtag af D-vitamin og kalk gav en lavere risiko for udvikling af brystkræft hos kvinder, der endnu ikke var kommet i overgangsalderen.

De kvinder, der indtog mest kalk både fra kosten og fra kosttilskud, havde 39% lavere risiko for at udvikle brystkræft i forhold til de kvinder, der havde det laveste indtag. Ligeledes havde de kvinder, der fik mest D-vitamin, 35% lavere risiko for at udvikle brystkræft. Det er endnu mere overraskende for forskerne, at høj indtagelse af både D-vitamin og kalk synes at kunne reducere den mest aggressive form for brystkræftsvulst, herunder store svulster, som havde spredt sig til lymfeknuderne, og de svulster, der havde de mest ondartede kræftceller.

Et andet forsøg, offentliggjort i juni 2007 i American Journal of Clinical Nutrition, tyder på, at tilskud af D-vitamin og kalk kan medvirke til at reducere risikoen for alle kræftformer, ikke kun brystkræft.

Forsøget inddelte næsten 1.200 raske kvinder på 55 og ældre i tre grupper. Den ene gruppe fik tilskud af D-vitamin og kalk, gruppe 2 fik kun kalk, og den tredje gruppe fik et placebo. I løbet af fire år havde de kvinder, der fik både D-vitamin og kalk, en 60% lavere risiko for at udvikle kræft, sammenlignet med patienter, der fik placebo. Endnu mere iøjnefaldende er det, at efter justering for første-årssvulster (dvs. kræftforekomster, der sandsynligvis var udviklet ved forsøgets start) var der blandt kvinder, som tog begge tilskud, en 77% reduceret risiko for at udvikle kræft.

Kilder:
Lin J, Manson J, Lee I, et al. Intakes for Vitamin D and calcium and Breast Cancer Risk in Women. Archives of Internal Medicine, 28. Maj 2007; 167: 1050-1059.
Lappe J, Travers-Gustafson, Davies K, et al. Vitamin D and calcium supplementation reduces cancer risk: results of a randomized trial. American Journal of Clinical Nutrition, juni 2007;85:1586-91.

Health News 2011

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012