Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Æg og hjertesygdom

Et nyt forsøg underbygger anbefalingerne om indtagelse af æg i moderate mængder, efter at man ikke har fundet beviser for, at æg øger risikoen for kredsløbssygdomme.

Tilstande, der påvirker hjerte eller blodkar, kaldes under ét for kredsløbssygdomme. De omfatter åreforkalkning (arteriosklerose), sygdomme i hjertets kranspulsårer, sygdomme i hjerte ventilerne, arrytmi (uregelmæssig hjerterytme), hjertesvigt, forhøjet blodtryk, for lavt blodtryk, chok, endocarditis (bakteriel infektion i hjertet), sygdomme i aorta og dens forgreninger, sygdomme i det perifere karsystem og medfødte hjertesygdomme.

Det er vigtigt at reducere mængden af kolesterol i kosten for at forebygge kredsløbssygdomme. Forskere fra Harvard Medical School forklarer, at selvom æg har et højt kolesterolindhold, er der kun begrænsede og inkonsistente beviser på, at indtagelse af æg øger risikoen for at udvikle og dø af kredsløbssygdomme.

Forskerne undersøgte ved hjælp af et spørgeskema sammenhængen mellem kredsløbssygdomme og indtagelse af æg hos 21.327 patienter fra det såkaldte Physicians' Health Study I. Efter en gennemsnitlig opfølgningsperiode på 20 år kunne man notere 1.550 nye hjerteanfald, l.342 hjerneblødninger og 5.169 dødsfald. Forsøget viste, at der ikke var nogen sammenhæng mellem hjerteanfald og/eller hjerneblødning og indtagelsen af æg.

Forsøgsrapportens forfattere konkluderede, at indtagelse af æg ikke synes at påvirke risikoen for kredsløbssygdomme hos mænd. Derimod havde indtagelse af æg en positiv sammenhæng med dødelighed, særligt hos diabetikere.

Integrerede behandlingsformer med stærke videnskabelige beviser for behandling af hjertetilfælde omfatter, omega-3 fedtsyrer, policosanol, loppefrø, og soja. Disse næringselementer kan indtages via en sund kost.

Niacin (B3-vitamin) er en generelt accepteret form for behandling af forhøjet kolesteroltal. Adskillige forsøg viser, at niacin (nikotinsyre - ikke nikotinamid) har en statistisk signifikant indflydelse på HDL-kolesterolindholdet. Niacin har vist sig at kunne give bedre resultater end lægeordineret medicin. Der er også en indvirkning på LDL-tallet, men knap så markant.

Læs også:
Niacin lover godt
Kan Niacin styrke hjernen?
Niacins rolle i kræftforebyggelsen

Omega-3 fedtsyrer findes i fiskeolier og visse plante- og nøddeolier. Fiskeolie indeholder både docosahexaen-syre (DHA) og eicosapentaen-syre (EPA). Adskillige kliniske forsøg viser en lille reduktion i blodtrykket ved indtagelse af omega-3 fedtsyrer. Der er stærke videnskabelige beviser fra kliniske forsøg på, at omega-3 fedtsyrer fra fisk eller fiskeolietilskud (EPA + DHA) i signifikant grad kan reducere blodets indhold af triglycerider. Virkningen synes at være dosisafhængig.

Fiskeolietilskud synes også at kunne give små forbedringer (dvs. forøgelser) i HDL-kolesteroltallet. Men forøgelser (dvs. forværring) af LDL-tallet er også blevet iagttaget. American Heart Association har offentliggjort anbefalinger for EPA + DHA. På grund af risikoen for blødning ved indtagelse af omega-3 fedtsyrer bør man konsultere en uddannet behandler før indtagelse.

Bedre end fiskeolie, læs:
Antarktisk Krill olie kapsler har en positiv virkning på dit kolesteroltal

Policosanol er en naturlig blanding af alkoholer udvundet af platebaserede voksstoffer, som har vist sig at kunne sænke kolesteroltallet. Policosanol er blevet anvendt og anbefalet til behandling af forhøjet kolesteroltal (hyperkolesterolæmi). Adskillige forsøg har analyseret virkningen af policosanol på kolesteroltallet og har vist fordele ved indtagelse. På nuværende tidspunkt er de beviser, de understøtter stoffets virkning, overbevisende, men mere udbredt anvendelse i USA er afhængig af flere og større forsøg.

Læs også:
Octacosanol og policosanol i rørsukkervoks - hvad er det?
Kolesterolsvindlen - lægemidler ubrugelige
Policosanol - den naturlige vej til at optimere LDL- og HDL-kolesterolspejlet
Sensationel kolesterolsænker
Statin-præparater - det bør du vide

Skallin (psyllium) kommer fra frøskallerne af planten Plantago ovata. Loppefrø er velunderbygget som lipidsænkende stof med en generelt begrænset reduktion i blodets indhold af samlet kolesterol og LDL-kolesterol. Af denne grund skal personer med forhøjet kolesteroltal overveje brugen af mere virksomme stoffer. Man har påvist en virkning hos voksne og børn, men man har ikke undersøgt langtidsvirkningen ved indtagelse hos børn.

Læs også:
Skallin loppefrøskaller sænker kolesteroltallet og fjerner giftstoffer
Skallin sætter maven i godt humør!
Resultat Plus eller Skallin med pektin

Rød gærris er gær (Monascus purpureus}, der vokser på ris. Siden 1970'erne har kliniske forsøg vist, at rød gær kan sænke blodets samlede kolesterolindhold/LDL-indholdet og triglyceridniveauet. Andre produkter, der indeholder ekstrakt af rød gærris, kan stadig købes, men disse produkter er formentlig ikke standardiserede, og virkningen er uforudsigelig.

Soja er en subtropisk plante, der er hjemmehørende i det sydøstlige Asien. Adskillige forsøg på mennesker viser, at tilføjelse af sojaprotein til kosten i moderat grad kan sænke blodet indhold af samlet kolesterol og LDL. Små reduktioner i triglyceridniveauet kan også forekomme, mens HDL ikke synes at blive ændret i signifikant grad. Det er uvist, om produkter, der indeholder isolerede soja-isoflavoner, har samme virkning som regelmæssig kostindtagelse af sojaprotein.

Læs også:
Kolesterol-ubalance fjernet på tre måneder

Reference:
Djoussé L, Gaziano JM. Egg consumption in relation to cardiovascular disease and mortality: the Physicians' Health Study. American Journal of Clinical Nutrition, bind 87, nr. 4, 964-969, april 2008.

Health News 2011

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012