Æteriske olier

Æteriske olier dufter godt, føles godt og virker godt

Alle kender det – åhnej, ikke en forkølelse! Når den rammer, har man det rigtigt elendigt: Hoste, snue, ondt i halsen og generel træthed med et hoved, der føles tykt, og smerter i leddene – og det skal man skam ikke undervurdere…

Børn rammes ofte hårdere end voksne. Fra børnehaven og skolen slæber de gang på gang nye sygdomsfremkaldende virus og bakterier med hjem – 10-12 infektioner om året er ikke noget særsyn, for børnenes immunforsvar er ikke helt så veludviklet som en voksens. De talrige infektioner er en vigtig træning af immunforsvaret, så det senere i livet kan fungere perfekt.

Hvad kan du bruge æteriske olier til?

Æteriske olier dufter godt, føles godt og virker godt, fx lavendelolieNaturen byder på mange duftende hjælpemidler: De æteriske olier – planteindholdsstoffer fra mange forskellige planter, dannet til forskellige formål. Således lokker lavendelblomsternes duft insekter, der sørger for bestøvningen. Den bitre bark på kamfertræet afskrækker dyr fra at bide i det, og den antimikrobielle virkning ved de æteriske olier beskytter mod angreb fra mikroskopiske fjender som bakterier, vira og gærsvampe.

Netop dette princip gør mennesket brug af, når vi anvender de æteriske olier. Olierne er let flygtige og optages i kroppen på to forskellige måder: Fordampet olie kommer ved indånding frem til den betændte slimhinde, og hvis olien anvendes på huden, optager kroppen de aktive stoffer via hudo­verfladen – og via blodbanen kommer den allerede nogle få minutter senere ind i luftvejene, hvor den udfolder sine helende virkning.

Der er fx ikke noget ret meget skønnere end et afspændende bad mod forkølelse. Efter en ube­hagelig dag i fugtigt efterårs- eller vintervejr fordriver det på den allerbedste måde de kulderystel­ser, som så ofte melder ankomsten af en forkølelse. De æteriske olier får dig til igen at ånde frit. Og sidst, men ikke mindst gør det varme vand dig søvnig, så du kan sove dig sund og rask igen.

Påsmøring er på samme tid en praktisk og velgørende form for anvendelse – ideel før sengetid, for­di den giver en duft af fred og ro. Og det er skam ikke kun godt for børn! Også inhalering af æterisk olie har sin faste plads i naturlægekunsten. Den klassiske behandling med et håndklæde over hove­det og varmt vand, hvor du har tilsat pebermynteolie, er meget let at gennemføre.

Æteriske olier dufter godt, føles godt og virker godt, fx i form af dragebalsam med kamferÆteriske olier til børn? Jada!

Men det er kun bestemte æteriske olie, der egner sig til behandling af børn. Således er midler, der indeholder kamfer og mentol, ikke egnet til børn under 12 år til indtagelse. Drage Balsam kan smø­res på brystet og ryggen, men må ikke anvendes i ansigtsområdet. Her skal man lige være opmærk­som på, at det syge barn skal vaskes, så forkølelsesmidlerne ikke ligger i flere lag på huden. Et ikke for varmt bad (under 38,5°C) har en særlig virkning på det syge barn: Det gør, at barnet falder i en bedre søvn, og kroppen dermed har mulighed for at blive rask i løbet af natten.

Æteriske olier og Drage Balsam føres eller fremskaffes af apoteker, Matas og helsekostforretninger.

Læs også
Hvordan bruges de æteriske planteolier?
Æteriske olier – overblik over de mest anvendte olier
Æteriske olier – overblik over de sjældne olier
Søde dufte giver søde drømme
Massage med de rigtige olier er ren velvære
Forkølelseskur: Prøv et ansigtsdampbad
Sauna for nybegyndere
Hvad sker der i kroppen, når du går i sauna?
Masker og cremer til ansigt og krop
Pebermynteolie – den æteriske olie over dem alle
Drage Balsam: Lindring til dine spændte muskler