Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lutein i bekæmpelsen af åreforkalkning

Carotener er samlebetegnelse for mere end 500 forskellige rød-gule naturligt forekommende farvestoffer, som findes i grønsager og frugt. Betacaroten som er forstadiet til vitamin A, er nok den mest kendte inden for gruppen af carotener.

Lutein forekommer i salatblade og er det farvestof, som findes i øjets lystopfattende cellelag (retina). Lutein kan måske, gennem en reduktion af åreforkalkningsgraden, mindske risikoen for blodpropper og hjerneblødninger hos risikopatienter. Det vil sige patienter med i forvejen opstået åreforkalkning og med forkalkninger i halskarrene.

Resultaterne stammer fra The Los Angeles Arteriosclerosis Study og er offentliggjort i det amerikanske lægetidsskrift Circulation.

480 midaldrende mænd og kvinder blev fulgt i 18 måneder. De patienter der havde højst koncentration af lutein i blodet, havde også den laveste grad af åreforkalknings-læsioner i halsarterierne. Samtidig udviklede allerede eksisterende læsioner sig mindre hos patienter med høje lutein-koncentrationer end patienter med lavere koncentrationer. Forsøget blev ledet af dr. James H. Dweyer, University of Southern California, Los Angeles.

Dr. Dweyers team undersøgte også mus og cellekulturer for at se, om oxidationen af Low Density Lipoprotein (LDL-kolesterol) blev reduceret. Musene som var af en speciel åreforkalkningsudviklende stamme, havde signifikant mindre åreforkalkningslæsioner, hvis de blev fodret med en lutein-rig diæt.

Kilde: Oxygenated Carotenoid Lutein and Progression of Early Arteriosclerosis. The Los Angeles Arteriosclerosis Study. Circulation 103(24): 2922-2927. 2001.

Health News 2011

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012