Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Sikkerhed ved indtagelse af kosttilskud mm.

Af speciallægerne Niels Hertz og Claus Hancke, Vitalrådet.

Ny rapport viser atter overbevisende sikkerhed ved indtagelse af kosttilskud, vitaminer, mineraler, urter og aminosyrer.

Med fare for at gentage vort nyhedsbrev fra 21. januar 2010, vil vi alligevel henlede opmærksomheden på nyeste udgave af den årlige rapport fra American Association of Poison Control Center om alle forgiftningstilfælde i USA.

National Poison Data System er med sine 57 giftcentre og mange medicinske og kliniske toksikologer et overor­dentligt pålideligt overvågningssystem, og den seneste rapport dækker nu år 2009, og er publiceret i tidsskriftet Clinical Toxicology.

Falske advarsler gør, at vi igen må gøre opmærksom på sikkerheden ved indtagelse af disse vitaminer, mineraler, urter og kosttilskud, så er det aktualiseret af den stadige strøm af forvredne advarsler fra mere eller mindre neutrale kilder inden for den ortodokse medicinske verden.

Og det er ikke mærkeligt, at det specielt er i Danmark, at disse skæve budskaber finder frem til medierne, da vi her har verdens mest restriktive administration af de regler, som gælder i EU på dette område. Imidlertid adskiller USA sig fra Danmark ved, at en større del af den amerikanske befolkning (60% eller over 200 millioner mennesker) indtager betydeligt større mængder tilskud og af en helt anderledes potent art og dosering, end det overhovedet er muligt at købe herhjemme. Til trods for dette enorme indtag af stærke tilskud, har rap­porten ikke registreret ét eneste dødsfald som følge af disse hundreder af milliarder årlige doser tilskud.

Dette skal sammenholdes med, at indtagelse af almin­delig medicin i de lægeordinerede doser er den fjerde hyppigste dødsårsag i USA.

Frihed kontra formynderi. Vi ser således, at selv i et land med en meget liberal holdning til kosttilskud, vitaminer, mineraler og urter, sker der intet ved at give landets borgere frihed til information om-, og ret til at købe de tilskud, som de selv måtte ønske at indtage.

l en formynderstat som Danmark må befolkningen ikke engang få information om et kosttilskuds gavnlige virkning på en sygdom, uden at det bliver fjernet fra butikkerne af myndighederne. Dette selv om denne gavnlige effekt er dokumenteret.

l USA kan man derimod i enhver helsekostforretning købe midler, som i Danmark er på recept (f.ex. melatonin) eller direkte forbudt (f.eks alfa-liponsyre).

Der var alligevel ikke ét eneste dødsfald forårsaget af sådanne tilskud i hverken 2008 eller 2009, og ingen dødsfald forårsaget af aminosyrer eller naturlægemid­ler. Det bør bemærkes, at dette inkluderer stoffer som cohosh, echinacea, ginkgo biloba, ginseng, kava, peri­kon, baldrian, yohimbe, kinesisk medicin, ayurvedisk medicin, og al anden botanisk medicin. Der var heller ingen dødsfald som følge af kreatin, blå-grønne alger, glucosamin, chondroitin, melatonin, eller homøopatiske midler. Ej heller var der dødsfald forårsaget af mineral­tilskud som calcium, magnesium, krom, zink, kolloidalt sølv, selen eller multimineral kosttilskud.

Hvor er medierne? For et år siden skrev vi et nyheds­brev over samme rapport fra året før, men med samme resultat: Enestående sikkerhed.

Alligevel blev denne ikke refereret i ét eneste af de selvsamme medier eller nyhedsbreve, som ellers læg­ger spalteplads til de lobbyister, som advarer mod de samme tilskud.

Litteratur:
Bronstein AC, Spyker DA, Cantilena LR Jr, Green JL, Rumack BH, Giffin  SL: 2009  Annual  Report  of  the   American Association of Poison Control Centers' National Poison Data System: 27th Annual Report. Clinical Toxicology (2010) 48, 979-1178. (De nævnte data findes specielt på siderne 1138-48. og i tabel 22B.) Den fulde tekst er tilgængelig til gratis download på: http://www.aapcc.org/dnn/Portals/0/2009%20AR.pdf

Yderligere oplysninger: Speciallæge Niels Hertz Speciallæge Claus Hancke, Vitalrådet, www.vitalraadet.dk

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012