Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Må vi nu ikke spise gulerødder mere?

Af Claus Hancke

Praktiserende Læge Claus Hancke, Lyngby giver her en tiltrængt kommentar til den artikel i et amerikansk lægetidsskrift, der vakte betydelig opstandelse i foråret: Antioxidanter øger risiko for kræft! Presse og ernæringseksperter hoppede i karret med begge ben, og åd artiklens konklusion råt og ukritisk.

Finske læger har 14. april offentlig gjort et studie af ß-caroten i det amerikanske lægevidenskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine. Det finske ß-caroten studie omfatter en gruppe af storrygere, som man har givet placebo (virkningsløse piller) eller ß-caroten 33.000 i.e. + E-Vitamin 50 i.e. (internationale enheder). Efter en årrække har de så opgjort forekomsten af lungecancer i hver gruppe, og fandt til deres store undren en lidt større forekomst i den behandlede gruppe end i placebogruppen.

Dette har fået mange til at kaste deres ß-caroten og E-vitamin langt væk, og endda fået kendte danske ernæringseksperter til at fraråde vitaminsupplement med disse to udmærkede kosttilskud.

Nu er forskning jo noget underligt noget, og de fleste såkaldt videnskabelige undersøgelser kan designes, så man får præcis det resultat, man ønsker. Det lader dog ikke til at være tilfældet med dette studie, som synes lavet i god tro.

Imidlertid har der i undersøgelsen indsneget sig en række kapitale fejl, som jeg skal prøve at ridse op i det følgende:

1. Forsøgspersonerne er alle storrygere, og man har ikke en gang fået dem til at holde op   med at ryge. Enhver, der tænker sig om, véd jo godt, at man ikke kan fortsætte sin ødelæggende levevis, og så forvente beskyttelse af et enkelt vitamin eller to.

2. Studiet er ikke forudgået af en screening for diæt. Dette betyder, at man ikke har dannet sig overblik over, hvad forsøgspersonerne i øvrigt har indtaget af negative eller positive næringsmidler.

3. Studiet er ikke forudgået af en screening for præcancrøse forandringer; altså tidlige stadier af cancer på starttidspunktet for forsøget. En sådan forekomst er sandsynlig i en gruppe af storrygere, hvoraf mange har været det i 30 år.

4. 18% var udsat for andre cancer-fremkaldende stoffer, og hele gruppen af ß-caroten-behandlede var udsat for Qinolin-gult, som pillerne var farvet med.

5. Finland er et af de lande i Verden, der har den højeste alkoholkonsumtion per indbygger, og alkohol modvirker effekten af ß-caroten og E-vitamin. Da 79% af forsøgspersonerne karakteriseredes som havende lav social status, er dette en faktor som bør medregnes, når studiet ikke er screenet for diæt og levevaner.

6. Den finske befolkning har desuden det laveste selenniveau i Verden. Selen er helt nødvendigt for at forebygge kronisk celleskade. Der er ikke givet selen, eller undersøgt hvem, der evt. havde taget det i forvejen.

7. Der er givet et meget lavt vitamin E supplement. Kun nok til at sikre mod E-vitaminmangel.

8. Dette studie er ikke et studie af primær profylakse. Altså forebyggelse, der er påbegyndt, før den biokemiske læsion i cellen er sket. I en gruppe af mangeårige storrygere er celleskaden for længst sket.

Hvis dette studie skulle have værdi, burde ovennævnte fejl være undgået, og studiets egne forfattere er da også langt mere forbeholdne i deres konklusion end diverse journalister og ernæringseksperter har været.

Hvis man skal bruge studiet til noget, så må man konkludere, at ß-caroten ikke er en vidunderpille, som alene kan beskytte kroppens celler mod fortsatte dårlige levevaner.

Men når det er sagt, bør det også tilføjes, at et bredt spektrum af de såkaldte antioxydanter er særdeles god forebyggelse, når man har saneret sine levevaner for de værste unoder.

- Så fortsæt endelig med ß-caroten, men helst sammen med de andre antioxidanter. 

Artiklen har været bragt i tidsskriftet Mit Helbred.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012