Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Resveratrol kan modvirke diabetes

Ungarske forskere rapporterer for første gang, at et dagligt tilskud af resveratrol måske kan forbedre kroppens reaktion på insulin - det hormon, der styrer sukker- og fedtstofskiftet.

Ifølge resultaterne, som er offentliggjort i Britisk Journal of Nutrition, er der en sammenhæng mellem 10 mg resveratrol om dagen og en mindsket insulinresistens hos type Il-diabetikere.

"Om resveratrol (eller stoffets fremtidige derivater) vil kunne bruges til bekæmpelse af type II-diabetes, er svært at sige på nuværende tidspunkt - på trods af, at nye forsøg (bl.a.. det her omtalte) har vist, at resveratrol i lave doser måske kan øge muligheden for at anvende stoffet medicinsk", lyder det fra forskere ved universitetet i Pécs.

"Men forsøget viser definitivt, at resveratrol kan blive et nyttigt redskab til at få en større forståelse for de mekanismer, der ligger bag udviklingen af insulinresistens og iltningsbelastning".

Resveratrols lovende potentiale
Resveratrol, som er et stærkt polyfenol- og svampedræbende stof, udråbes ofte til at være det biologisk aktive stof i vindruer og rødvin, og det er i særlig grad sat i forbindelse med det såkaldte 'franske paradoks'. Dette udtryk, som dr. Serge Renaud fra universitetet i Bordeaux fandt på i 1992, beskriver det fænomen, at trods en kost med et relativt højt fedtindhold og en del vin er der i den franske befolkning en meget lav forekomst af hjertesygdom og fedme.

Interessen for stoffet tog fart i 2003, da Harvard-forskeren David Sinclair og hans team rapporterede, at resveratrol var i stand til at øge gærcellers levetid. Deres resultater, som blev offentliggjort i Nature, blev hilst med fanfarer i de internationale medier og skabte håb om en anti-aging pille.

Ifølge Sinclairs resultater kan resveratrol aktivere et gén kaldet sirtuin1 (Sirt1 - gær-ækvivalenten var Sir2) under kaloriereduktion hos forskellige dyrearter, herunder aber.

Siden har forsøg med nematodeorm, bananfluer, fisk og mus sat resveratrol i forbindelse med livsforlængelse. Andre forsøg, der kun har omfattet resveratrol, har påvist en kræft- og betændelseshæmmende virkning, kredsløbsfremmende egenskaber, anti-diabetisk potentiale, fremme af energiudnytteudnyttelsen og beskvttelse mod Alzheimer's.

Kilde:
Brasnyo P, Molnar, GA, Mohas M, Marko L, Laczy B, Cseh J, Mikolas E, Andras Szijarto I, Merei A, Halmai R, Meszaros LG, Sumegi B, Wittmann I. Resveratrol improves insulin sensitivity, reduces oxidative stress and activates the Akt pathway in type 2 diabetic patients. Britisk Journal of Nutrition, offentliggjort online forud for print, doi: 10.1017/S0007114511000316

Health News 2011

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012