Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Yasmin p-piller øger risiko for blodpropper

Kvinder, der tager præventionsmidler med hormonet drospirenone, der i Danmark sælges under navnet Yasmin, har to-tre gange så høj risiko for at udvikle blodpropper i venerne som kvinder, der tager ældre præventionsmidler indeholdende hormonet levonorgestrel, viser to studier offentliggjort i British Medical Journal.

Forskerne fra Boston benyttede to databaser fra henholdsvis England og USA. Begge grupper af kvinder havde modtaget oral prævention indeholdende enten drospirenone eller levonorgestrel og var mellem 15 og 44 år. De havde ikke tidligere haft blodpropper eller andre yderligere risikofaktorer. Risikoen for at udvikle blodpropper var dobbelt så høj hos kvinderne i USA og tre gange så høj hos kvinderne i England, der havde taget prævention med drospirenone, sammenlignet med de kvinder, der fik prævention med levonorgestrel. Forskerne påpeger dog, at risikoen for at få blodpropper hos de undersøgte kvinder overordnet var meget lille. Kun 12 på levonorgestrel og 30 på drospirenone ud af 100.000 kvinder udviklede blodpropper.

Ikke desto mindre mener forskerne, at den signifikante forskel gør det vigtigt at skærpe informationen til kvinder om risici og fordele ved de forskellige typer præventionsmidler. Risikoen for blodpropper i venerne ved brug af 4. generations p-piller som Yasmin har været debatteret flere gange både i Danmark og i udlandet, og undersøgelser af bivirkninger ved præparatet er kommet til forskellige konklusioner. Bayer tilføjede i 2010 en ekstra advarsel til produktresumeet for Yasmin.

Kilde: BMJ 2011; 342:d2139 og BMJ 2011; 342:d2151.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012