Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Betændelseshæmmende næringsstoffer på vej frem

l takt med, at man forsøger at oplyse forbrugerne om de underliggende årsager til kronisk sygdom, dukker der flere og flere kosttilskud op, der siges at kunne tackle systemisk betændelse - måske den grundlæggende årsag til masser af helbredsproblemer.

Men først må vi se på spørgsmålet: "Hvad er betændelse?" Kronisk betændelse opstår på grund af over-ekspression eller mangel på kontrol i de normale beskyttelsesmekanismer. I en metaanalyse i Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases skriver Katherine Esposito og Dario Giugliano fra Department of Geriatrics and Metabolic Diseases ved Second University i Napoli, at "svær overvægt, insulinresistens og diabetes har en sammenhæng med en betændelsesfremmende tilstand, som giver en øget risiko for kredsløbsproblemer".

Kronisk betændelse er desuden sat i forbindelse med en række problemer som hjertesygdom, knogleskørhed, kognitiv svækkelse og Alzheimers, diabetes type II og leddegigt.

Biologiske markører
Der findes en række kendte, biologiske markører for betændelse, bl.a. C-reaktivt protein (CRP), interleukin-6 (IL-6), IL-10, IL-18, monocyt chemoattractant protein-1 (MCP-1) og tumornekrose-faktor-alfa (TNF-alfa).

Sammenhængen mellem betændelse og kronisk sygdom er blevet underbygget med identificering og accept af disse biomarkører. Således vurderede en artikel i New England Journal of Medicine markørernes rolle for risikoen for hjertesygdom hos kvinder: "Et forhøjet niveau af inflammatoriske markører, specielt C-reaktivt protein, tyder på øget risiko for sygdomme i hjertets kranspulsårer".

Forskere fra University of Connecticut har i en artikel i Clinical Science påvist, at svært overvægtige mænd, der påbegyndte en slankekur, oplevede en statistisk signifikant reduktion i mængden af inflammatoriske markører, IL-6, CRP og TNF-alfa.

Forskerne noterede, at fedtvæv er kendt for at kunne producere TNF-alfa og IL-6, og at "svær overvægt i sig selv fremmer og styrker aflejringer i arterierne og medfølgende hærdning".

Betændelseshæmmende næringsstoffer
At reducere mængden af disse biomarkører har været genstand for en række forsøg med næringsstoffer. Et af de mest udforskede stoffer er omega-3 fedtsyrerne. Et forsøg foretaget af professor Manohar Garg fra University of Newcastle i New South Wales har påvist, at et øget blodindhold af omega-3 DHA (docosahexaensyre) og EPA (eicosapentaensyre) har forbindelse til et reduceret indhold af CRP.

Omega-3 s betændelseshæmmende virkning opstår i forbindelse med dets evne til at hæmme omdannelsen af arachidonsyre til betændelsesfremmende stoffer. DHA og EPA har også vist sig at kunne producere stoffer, der er mindre betændelsesfremmende end de stoffer, der produceres af arachidonsyre, eller som er decideret betændelseshæmmende.

Andre stoffer med betændelseshæmmende potentiale er astaxanthin, C- og D-vitamin, folsyre, co-enzym Q 10, resveratrol, krom, L-carnitin t

Den potentielle betændelseshæmmende styrke i de såkaldte superfrugter omtales også i den videnskabelige litteratur. For både acai og granatæble findes der videnskabelige undersøgelser, der understøtter den betændelseshæmmende virkning.

Fødevarer og gener
Forskere fra TNO Quality of Life i Holland har for nylig udarbejdet en testblanding med næringsstoffer med kendt betændelseshæmmende virkning, der kan give en stofskifteændring hos overvægtige personer. En kombination af fiskeolie, grøn te-ekstrakt, resveratrol, C- og E-vitamin og et lycopen-holdigt tomatekstrakt ændrede i de gener, der har forbindelse til betændelse, sunde blodkar og iltning af fedt i leveren, viser resultater offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition.

Forskerne udvalgte stofferne, så man kunne genskabe virkelige situationer, og niveauet blev fastsat af data for individuel betændelseshæmmende virkning. "Der findes muligvis en mere optimal kombination".

Læs også:
Mine erfaringer med Urte-Pensil
Effektiv kur mod uren hud
Urte-Pensil mod snue, infektioner og meget mere
Hvor længe kan jeg tage Urte-Pensil?
Sådan slap jeg af med blærebetændelse
Urte-Pensil i stedet for penicillin
Urte-Pensil
Urte-Pensil hjalp
Urte-Pensil og rask i en fart - fri for betændelse
Urte-Pensil virker også på dyr

Bi Propolis kapsler
Propolis - naturlægemidlet fra bistaderne
Propolis som russisk folkemedicin
Bi Propolis med antibiotisk virkning
Propolis kan bekæmpe candida-svamp

Referencer:
Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, 2004, bind 14, s. 228-232
New England Journal of Medicine, 2004, bind 351, s. 2599-2610
Clinical Science, 2004, bind 107, s. 365-369
European Journal of Clinical Nutrition, 2009, bind 63, s. 1 154-1 156
Journal of Inflammation, 2006, 3:1
Journal of Agricultural and Food Chemistry, doi: 10.1021/jf8016157
Journal of Inflammation, 2008, 5:9 & 2009, 6:1
American Journal of Clinical Nutrition, doi: 10.3945/ajcn.2009.28822
Medical Spices. ISBN 3-88763-103-X medpharm Scientific Publishers, Stuttgart
The ABC Clinical Guide to Herbs, 2003 by American Botanical Council. ISBN for the Americas: 1-58890-157-2

Health News 2011

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012