Kosttilskud

Ilt øger virkningen af artemisinin ved kræftbehandling

Ifølge en ny undersøgelse offentliggjort i det amerikanske tidsskrift Anticancer Research er en høj dosis ilt i stand til at forbedre kræftbehandling med plantestoffet artemisinin. Artemisinin udvindes af planten Artemisia annua, på dansk kendt som kinesisk malurt (ikke at forveksle med havemalurt, som ikke indeholder artemisinin). Planten bruges mod malaria overalt i Asien og Afrika. Desuden er dens kræfthæmmende egenskaber blevet bekræftet.

Beskrivelse af forsøg

Forskere påviste, at ren ilt ved 3,5 gange det normale lufttryk hjælper signifikant på artemisinins evne til at dræbe kræftceller. l undersøgelsen fokuserede de på artemisinin og ilt ved højt tryk mod humane leukæmiceller in vitro. Kræftcellernes vækst blev hæmmet med 15 % ved brug af de to metoder hver for sig, men i kombination hæmmede de cellevæksten med 38 %.

Effekten af ilt og artemisinin blev målt i 48 timer. Forskerne regner med en endnu større forbedring ved længere tids brug.

Konklusioner

Årsagen til kræfthæmningen skal efter forskernes mening findes i dannelsen af frie radikaler, der kan ødelægge celler. Artemisinin reagerer med jern, hvilket skaber frie radikaler, og høje iltniveauer fremmer dannelsen af radikaler. De hurtigt delende kræftceller behøver jern til at danne DNA, og en kombination af ilt og artemisinin synes derfor at være et effektivt våben mod kræft.

Kinesisk malurt med artemisinin til kræftbehandling

Artemisinin er et lovende og billigt kræftmiddel, der ikke nødvendigvis skal injiceres. Desuden er det langt mere specifikt end traditionel kemoterapi. Kan i Danmark fås i form af Kinesisk Malurt kapsler, der forhandles i helsebranchens specialforretninger.

Læs også
Kinesisk malurt: En plante med mange talenter
Artemisinin fra kinesisk malurt: Historie og potentiale
Kinesisk malurt, jern og kræftceller
Seks myter om kræft
Phyto-serien – den nemme vej til urternes helbredende kraft

Kilde
Effect of Hyperbaric Oxygen on the Anticancer Effect of Artemisinin on Molt-4 Human Leukemia Cells. Anticancer Research 2010; 30(11): 4467-4470.