Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Olivenolie kan reducere risikoen for hjerneblødning

Ifølge et nyligt offentliggjort forsøg har ældre, der spiser store mængder olivenolie, en lavere risiko for hjerneblødning.

Olivenolie, som er en af de væsentligste ingredienser i middelhavskosten, er længe blevet tilskrevet en lang række sundhedsfremmende egenskaber, bl.a. lavere blodtryk og reduceret risiko for hjertesygdom. Forskningsresultater tyder desuden på, at også type II-diabetikere kan have gavn af olien.

I et nyt forsøg foretaget i en række forskellige byer har forskere evalueret sammenhængen mellem indtag af olivenolie og forekomst af hjerneblødning.

Et delforsøg vurderede forbindelsen mellem hjerneblødning og et højt blodindhold af oleinsyre - en biologisk markør for indtag af olivenolie.

I det primære forsøg indsamlede man data om olivenolieindtag fra 7.625 personer uden fortilfælde af hjerneblødning. I delforsøget evaluerede man oleinsyreindholdet i blodet hos 1.245 personer.

Efter en gennemsnitlig opfølgningsperiode på 5,25 år havde man bekræftet 148 hjerneblødninger i det primære forsøg.

Efter justering af resultaterne for kostvariabler og andre risikofaktorer for hjerneblødning fandt forskerne en statistisk signifikant sammenhæng mellem et højt indtag af olivenolie og færre antal tilfælde af hjerneblødning: Man noterede, at personer, der indtog meget olivenolie, havde en 41% lavere risiko for hjerneblødning i forhold til dem, der aldrig indtog olivenolie. Desuden havde personerne fra det sekundære forsøg med et højt oleinsyreindhold i blodet en 73% lavere risiko for hjerneblødning sammenlignet med dem, der havde det laveste niveau.

Resultaterne er lovende, men der er behov for yderligere forskning for at bekræfte dem.

Kilde: Samieri C, Féart C, Proust-Lima C, et al. Olive oil consumption, plasma oleic acid, and stroke incidence: The Three-City Study. Neurology 2011.

Health News 2011

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012