Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Co-enzym Q10 beskytter mod amyloid beta-peptid

Ifølge forskere ved University of Coimbra i Portugal kan co-enzym Q10 beskytte mod de nerveskadelige virkninger af stoffet amyloid beta-peptid, som er et af de karakteristiske sygdomstræk ved Alzheimer's.

Amyloid beta-peptid hæmmer mitochondriernes funktion og øger iltningsbelastningen, hvilket har en skadelig indvirkning på kroppens nervesystem. Eftersom co-enzym Q10 (Co Q10) er både en stærk antioxidant og en medvirkende faktor ved mitochondriernes energiproduktion, har forskerne undersøgt, om enzymet også er i stand til at blokere for de skader, der sker på nervesystemet som følge af påvirkning fra amyloid beta-peptid.

Både alder og diabetes er medvirkende til at øge risikoen for at udvikle Alzheimer's, så forskerne anvendte aldrende rotter med sukkersyge til forsøgene. Efter behandling med Co Q10 isolerede man mitochondrier fra forsøgsdyrene. I parallelle kontrolforsøg anvendte forskerteamet mitochondrier fra sunde rotter. Ved laboratorietests udsatte forskerne rotte-mitochondrierne for amyloid beta­peptid og vurderede virkningen på energiproduktionen og iltningsbelastningen.

I kontrolgruppen førte amyloid beta-peptid-påvirkningen til et signifikant fald i mitochondriernes energiproduktion samt en øget produktion af reaktivt ilt - endnu en kilde til iltningsbelastning i kroppen. Men forudgående behandling med Co Q10 bremsede faldet i energiproduktionen og stigningen i iltningsbelastningen efter påvirkning af amyloid beta-peptid.

De rotter, der blev behandlet med Co Q10, var dermed langt mere resistente over for de nerveskadelige virkninger af amyloid beta-peptid end de ubehandlede. Co Q10 synes at kunne modvirke de forandringer, der sker i hjernens mitochondrier som følge af påvirkning fra amyloid beta-peptid, og man mener, at stoffet dermed kan være medvirkende til at afværge den energimangel og iltnings-belastning, som er karakteristisk for såvel diabetes som Alzheimer's.

I takt med, at kroppen ældes, falder kroppens indhold af Co Q10, iltningsbelastningen øges og evt. skader på nervesystemet bliver i stigende grad uoprettelige (dette gælder specielt for diabetikere), og derfor anbefaler forsøgsrapportens forfattere stærkt, at man anvender tilskud af co-enzym Q10 for at øge beskyttelsen mod Alzheimer's.

Linda M. Smith, sygeplejerske.

Super Q10 - når co-enzym Q10 skal være bedst, prisgunstig, naturlig og uden kunstige aroma- og farvestoffer.

Reference: Moreira PI, Santos MS, Sena C, Nunes E, Seica R, Oliveira CR. Co Q10 therapy attenuates amyloid beta-peptide toxicity in brain mitochondria isolated from aged diabetic rats. Exp Neurol. November 2005;196(1):112-9.

Health News 2011

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012