Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Brusk-Lenk pulver: konklusioner

Dokumentation fra en række specialister har givet information om fordelene ved oral anvendelse af kollagenhydrolysat - særligt i forhold til stoffets evne til at forebygge slidgigt og fungere som supplerende behandling af sygdomme.

Formålet med denne artikel er at sikre, at denne viden udnyttes i praksis. Til det formål skal vi først overvinde en betydelig skepsis fra både læger og patienter over for brugen af naturlige helbredelsesmetoder og noget så banalt som at fokusere på at optimere kosten. Og det er ikke nok - generelt skal der ske et paradigmeskift inden for den moderne medicin fra helbredelse til forebyggelse. Forebyggelse er bedre end helbredelse - det gælder skam stadig! At fremhæve beviste metoder som en vej til at forebygge sygdom er på ingen måde gammeldags, men fuldstændigt ajour med moderne medicin. Optimering af kosten på basis af eksperimentelle og kliniske data er en del af denne succes.

Optimeret kost er en mulighed for forebyggelse
Kollagenhydrolysat har i de senere år (igen) fået betydelig interesse inden for medicin og forskning. Nogle aspekter kræver uden tvivl yderligere forskning, og resultaterne af langsigtede, prospektive forsøg er endnu ikke tilgængelige. Men bekræftede resultater tyder på, at kollagenhydrolysat kan påvirke bruskstofskiftet, forebygge degenerative sygdomme og fremme og støtte den komplekse behandling, disse sygdomme kræver.

Slidgigt er et primært helbredsproblem
"Det, der sker ofte, er altid vigtigt". Sådan lyder en af tommelfingerreglerne i medicinsk praksis. Men når det gælder sygdom, bør der ikke være noget hierarki - for patienten er hans/hendes sygdom altid vigtig. Men degenerative ledsygdomme er i særdeleshed vigtige både medicinsk og socialt på grund af deres udbredelse, kroniske, fremadskridende natur, mangel på behandlingsmetoder, der kan kurere årsagen til sygdommen på ortodoks måde, indvirkning på livskvaliteten og de enorme omkostninger, der er forbundet med dem. Den gennemsnitlige levetid stiger, og der bliver flere og flere ældre, og derfor stiger antallet af tilfælde af slidgigt også. Denne udvikling øges, fordi mange takket være deres livsstil (overvægt, mangel på motion, forkert mekanisk belastning på leddene og forkert kost) er disponerede for sygdommen. Disse aspekter er blevet gennemgået i deltaljer og har vist, at slidgigt har mange og forskellige årsager, og at livsstil og arbejdsbetingelser har en enorm indflydelse på sygdommen.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har erklæret dette tiår for "Knogle- og led-tiåret" for at gøre offentligheden opmærksom på problemet. Det er en særlig udfordring at finde passende, forebyggende tiltag, der kan påvirke udviklingen af slitage på leddene.

De væsentligste fordele ved kollagenhydrolysat
Selvom der stadig mangler endegyldige beviser fra langsigtede, prospektive, kliniske forsøg med større patientgrupper på den forebyggende virkning ved kollagenhydrolysat på nedbrydning af leddene, så er analysen af data fra eksperimenter og kliniske undersøgelser lovende: Kollagenhydrolysat har en bekræftet positiv indvirkning på kondrocyt-stofskiftet og stabiliteten i bruskmatrix.

Man kan derfor fastslå, at kollagenhydrolysat har en række fordele, som gør det interessant til forebyggelse og supplerende behandling af lednedbrydning. De væsentligste fordele er:

 1. Tåles af stort set alle. Dette er en af hovedårsagerne til, at de amerikanske sundhedsmyndigheder har klassificeret kollagenhydrolysat som GRAS (Generally Recognized As Safe). Desuden har WHO og German Federal Institute for Drugs and Medicinal Products givet kollagenhydro­lysat den højest mulige sikkerhedsstatus.
 2. Aminosyresammensætningen svarer til den, man finder i bruskmatrix (tre gange så meget glycin og prolin/hydroxyprolin som andre proteiner). Dermed er kollagenhydrolysat en 'skrædder­
  syet' byggeblok for dannelsen af kondrocytter.
 3. Let optageligt. Stoffets lav-molekylære status muliggør optagelse gennem tarmvæggen med
  deraf følgende midlertidige koncentrationer i ledbrusken og en stofskifteaktivering af kondrocytterne, som er underbygget af videnskabelige beviser.
 4. Det er et naturligt produkt, der fremstilles af naturlige råmaterialer - der er derfor ingen problemer med stabilitet i forbindelse med oral indtagelse.
 5. Kollagenhydrolysat har stort set ingen uønskede bivirkninger eller reaktioner med medicin eller andre fødevarer/fødevareingredienser.
 6. Indgivelse af kollagenhydrolysat stimulerer den anabolske fase af bruskmatrixomsætning, og det øger regenerationen og stabiliteten i ledbrusken.
 7. Kliniske forsøg har vist, at stoffet kan have en synergieffekt med smertestillende og betændelseshæmmende medicin, og dette kan resultere i et nedsat forbrug af smertestillende medicin og dermed en reduktion af den samlede sygdomsrisiko.
 8. Der er ingen risiko for infektion på grund af mikroorganismer. Den strenge veterinære kontrol, der er pålagt råmaterialer og produktionsproces (behandling med syrer, alkali og varme), gør al­le sådanne mikroorganismer inaktive.
 9. Uønskede kostvirkninger, f.eks. vægtforøgelse eller kostmæssig ubalance, eftersom kolla­genhydrolysat er et protein, der kun omfatter aminosyrer, vand og mineraler og ikke indeholder fedt, kulhydrater eller konserveringsmidler.
 10. Oral indgivelse af kollagenhydrolysat er ganske ukompliceret, fordi det findes i adskillige produktvarianter (pulver, kapsler, drikke) og i forskellige smagsvarianter. Produktet er derfor let at indtage for brugeren.
 11. Produktet er prisgunstigt, og der er derfor alle chancer for, at brugeren vil indtage det på per­manent basis.
 12. Der er ingen begrænsninger på brugen af stoffet. Teenagers, gravide, håndværkere, diabetike­re, stærkt overvægtige og alle andre, som ikke har problemer med proteinstofskiftet, med udskil­lelse af affaldsstoffer eller andre sjældne sygdomme kan uden risiko indtage stoffet.

Reference: A. Milan et al.: Collagen Hydrolysate and its Relationship to Joint Health. A Scientific Compendium, 2004.

Health News 2011

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012