Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Valleprotein hjælper dig til at holde vægten - uden afsavn

Et forsøg foretaget af det amerikanske landbrugsministerium tyder på, at tilskud af valleprotein (men ikke sojaprotein) forbedrer kropsvægten - uden at begrænse energiindtaget eller ændre kosten for overvægtige og svært overvægtige voksne.

56 g valleprotein om dagen i en periode på seks måneder gav en 2% reduktion i kropsvægten hos den gruppe forsøgspersoner, der fik valleprotein, sammenlignet med den gruppe, der indtog en tilsvarende mængde kalorier fra kulhydrater. Det skriver tidsskriftet Journal of Nutrition.

Forsøget, som er finansieret af det amerikanske landbrugsministerium og US Whey Protein Research Consortium (USWPRC), viste, at valleproteintilskud reducerer mængden af hormonet ghrelin, der menes at fungere som et 'sultsignal', der således kan føre til øget indtagelse af mad.

"I dette forsøg, hvor interventionen ikke omfattede en reduktion af energiindtaget, var ændringerne i kropsvægt og -sammensætning små, men ikke desto mindre tyder de på, at regelmæssig indtagelse af proteintilskud forbedrer kropssammensætningen og giver et lille, men i sidste ende signifikant, vægttab", skriver forskerne. "Disse data tyder på, at tilskud af protein kan reducere risikoen for den usunde vægtøgning, man kan iagttage i mange befolkningsgrupper (dvs. ½-1 kg pr. år)".

Beskrivelse af forsøget
Forskerne rekrutterede 73 overvægtige og svært overvægtige voksne og inddelte dem tilfældigt i grupper, der fik enten 2 drikke med 200 kalorier i hver om dagen, bestående af 28 g valleprotein, sojaprotein plus kulhydrater eller kulhydrater alene i en periode på 23 uger. Der blev ikke foretaget andre ændringer i forsøgspersonernes daglige kost.

Ved forsøgets afslutning kunne forskerne rapportere, at kropsvægten hos deltagerne i valleprotein-gruppen var ca. 2 kg lavere end i kulhydratgruppen og mængden af kropsfedt 2½ kg mindre end i kulhydratgruppen. Desuden blev livvidden reduceret med 2½ cm i vallegruppen sammenlignet med kulhydrat- og sojaproteingrupperne.

"Selvom der er forskelle i fødevareindtaget mellem mænd og kvinder, var virkningen af interventionen den samme for begge køn", skriver forskerne.

"Et hurtigt vægttab kræver, at man reducerer sit energiindtag, og en kost med et højere proteinindhold kan medvirke til denne akutte vægttab. Men proteintilskud, særligt af valleprotein, til overvægtige og svært overvægtige kan medvirke til at holde kropsvægten på langt sigt - uden reduktion af energiindtaget".

Kilde: Baer DJ, Stote KS, Paul DR, Harris GK, Rumpier WV, Clevidence BA. Whey Protein but Not Soy Protein Supplementation Alters Body Weight and Composition in Free-Living Overweight and Obese Adults. Journal of Nutrition, offentliggjort online forud for trykning, doi: 10.3945/jn.l 11.139840.

Health News 2011

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012