Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Europa - målet er at give befolkningen medicinfri sundhed

Af Shane Starling

I EU er man i fuld gang med at implementere et system, som kun godkender anprisninger, der har det mest solide videnskabelige grundlag.

I nogle tilfælde har det vurderende organ, European Food Safety Authority (EFSA), anerkendt, at der er en vis videnskabelig underbygning af anprisninger som "omega-3 fedtsyrer og sunde øjne" og "probiotiske midler og en sund tarm" - men de videnskabelige beviser er ikke stærke nok til, at produkterne har opfyldt alle kriterierne.

EU-systemet er endnu ikke blevet udfordret ved nogen retsinstanser, men mange overvejer sagsanlæg, og en del højtprofilerede fødevareadvokater mener, at systemet vil have svært ved at klare sig gennem prøvelserne ved en domstol.

Steder som f.eks. Australien har endnu strengere systemer, og det har givet et hul, hvor sælgere af funktionelle fødevarer og tilskud mener, at der mangler sund kommunikation.

I udviklingsområder som Asien, Østeuropa og Latinamerika oplever man en stigning i disse produkter, og man har her implementeret egne systemer, som er udviklet på basis af de amerikanske og europæiske. Med milliarder af dollars på højkant kan detaljerne i disse love have en massiv økonomisk virkning.

Målet er det samme: At virksomhederne skal have en mulighed for at fortælle ærligt om deres produkter, dvs. at benytte sig af ytringsfriheden. Men fødevarevidenskab er en ny disciplin, som kun kan opvise meget få af de sort-hvide sandheder, som lovgivningen har brug for for at omsætte disse tanker om ytringsfrihed til håndgribelige retningslinjer.

Shane Starling er redaktør ved NutrIngredients.com og har skrevet meget om sundhedsanprisninger.

Health News 2011

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012