Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

At sammenligne betakarotin og D-vitamin er som at sammenligne æbler med pærer!

Jeg har med interesse læst Sundhedsstyrelsens (SST) svar på min kronik vedrørende doseringen af D-vitaminer. Jeg har forsat ikke fået svar på mine fremsatte spørgsmål, herunder hvorfor det er et mindretal i gruppen, som står bag de konservative anbefalinger [1]. Svarene som SST har givet, er kun medvirkende til at gøre forvirringen hos Ugeskriftets læsere større [1].

Det er uforståeligt, når SST genoptager tidligere diskussioner og forsøger at sammenligne videnskabelige undersøgelser om D-vitamin, som har prohormonstatus, med betakarotin (provitamin A), der virker som antioxidant. Betakarotin beskytter cellemembraner og cellestrukturer mod de frie radikaler. Derved er virk­ningsmekanismerne vidt forskellige.

Betakarotin anvendt i de publicerede studier er et syntetisk fremstillet tilsætningsstof (E 160), som anvendes af levnedsmiddelindustrien til at give madvarer farve og øge holdbarheden. Kan det være farligt for rygere? Kom dog til sagen. Det er rygningen, der er det farlige og ikke anvendelsen af betakarotin. Hos raske ikke-rygere er der evidens for, at betakarotin har en gavnlig effekt [2].

Både i den finske ATBC-undersøgelse i og i andre undersøgelser har man påvist, at den højeste risiko for lungekræft ikke fandtes blandt dem, som havde højest betakarotinniveau [3, 4]. På grundlag af den finske undersøgelse var kræft­diagnosen ikke verificeret histologisk i alle tilfældene, hvorfor der er usikkerhed om i lungecancerdiagnosen. Derfor kan argumenterne ikke bruges [3].

Det er overraskende, at SST ikke har anbefalinger til børn i aldersgruppen 2-11 år om D-vitamin-doseringen. SST's for­nemste opgave er information om fore­byggelse og rådgivning af befolkningen. Når man er 70 år, er det for sent at starte forebyggelse med D-vitamin og kalk. Der er skaden sket [1].

SST harcelerer over det voldsomt sti­gende antal D-vitamin-analyser, men må­lingerne viser jo netop, at D-vitamin-niveauet ligger for lavt hos halvdelen af befolkningen. Hvis rekommandationerne havde været tilstrækkelige (og de blev fulgt), var målingerne netop unødven­dige. Behovet for D-vitamin kan i praksis estimeres ud fra forskellen mellem ønsket og målt værdi (dosis-virknings-kurver) [4, 5].

Jeg er enig i, at der er behov for flere veltilrettelagte lodtrækningsstudier, men det kræver store resurser, og hvem kan og vil være med til at deltage i studier der vil vare 5-10 år.

SST accepterer tilsyneladende ikke epidemiologiske studier som grundlag for anbefaling af højere D-vitamin-indtagelse. Interessant nok er det samme type epide­miologiske studier, der danner baggrund for anbefalinger om, at kvinder maksimalt må indtage syv og mænd 14 genstande ugentligt.

Et lyspunkt er, at D-vitamin-debatten har ført til iværksættelsen af kontrolle­rede undersøgelser, hvor der anvendes do­ser på op til syv gange så meget D-vitamin, som SST anbefaler! [6].

Overlæge Henrik Hey, Medicinsk Afdeling, Vejle Sygehus, Sygehus Lillebælt, E-mail: henrik.hey@slb.regionsyddanmark.dk

Ugeskr Læger 172/40, 4. oktober 2010.

Litteratur:
1. Hey H. Hvilken dosis D-vitamin? Med svar af Christine B, Darsø P. Ugeskr Læger 2010;172:2482-85.
2. Coralczyk R. Beta-carotene and lung cancer in smokers: review of hypotheses and status of research. Nutr Cancer 2009;61:767-74.
3. The Alpha-Tocopherol Beta Carotene Cancer Prevention Study Group. The effect of vitamin E and beta carotene on the incidence of lung cancer and other cancers in male smokers. N Engl J Med 1994;330:1029-35.
4. Omenn CS, Goodman GE, Thornquist J et al. Effects of a combination of beta carotene and vitamin A on Jung cancer and cardiovascular disease. N Engl Med 996;334:1150-55.
5. Hey H, Schmedes A, Horn P et al. Vitamin D-mangel. Ugeskr læger 2009;171:26-32.
6. Jensen J-E, Hyldstrup L. D-vitamin-effekter, diagnostik og behandling. Månedsskr Prakt Lægegern 2009;87:1361-7.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012