Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Sojaprotein mod hedeture

Af Bjørn Falck Madsen

De ubehagelige hedeture, som kvinder oplever i overgangsalderen, kan tilsyneladende lindres med sojaprotein, der blandt andet findes i sojaproduktet tofu.

Kvinder i overgangsalderen er ofte plaget af hedeture. På de mest ubelejlige tidspunkter begynder sveden at tapløbe, og man føler, at man siddet midt i et tyrkisk dampbad. Mange læger ordinerer hormontilskud mod problemet, men det er muligt, at kvinder fremover kan anvende sojaprotein som et harmløst alternativ.

En amerikansk undersøgelse foretaget på 43 kvinder i alderen 45 til 55 år viser nemlig, at man ved at tage 20 gram sojaprotein dagligt (i pulverform) kan mindske omfanget af hedeturene. I seks uger dryssede forsøgsdeltagerne sojapulveret på deres morgenmad eller blandede det i et glas juice. De gjorde det samme med pulveriseret kulhydrat, ligeledes i en seks-ugers periode. Ingen af deltagerne fik dog at vide, om det var den ene eller den anden slags pulver, de havde anvendt, før forsøget var afsluttet Det viste sig, at i den periode, hvor kvinderne fik sojaprotein, havde de betydeligt færre problemer med hedeture.

Sojaprotein findes i sojabønnen men også i sojaprodukter som bl.a. tofu, der er et meget almindelig i madlavning.

Plante-østrogener
De amerikanske forskere planlægger en lignende undersøgelse med 240 kvinder og endnu større mængder sojaprotein for at afklare den nærmere sammenhæng. Eksperter udtaler dog allerede nu, at det er sojabønnens indhold af phytoøstrogen, planterigets svar på det kvindelige kønshormon østrogen, som er ansvarlig for den gode effekt. Laboratorieundersøgelser har vist, at phytoøstrogen har samme virkningsmekanismer i kroppen som kvindeligt kønshormon, men plante-versionen er 1.000 gange svagere og har ikke uønskede bivirkninger som kunstigt fremstillede hormonprodukter.

Sojaprotein kan også vise sig at være af stor betydning på andre områder, navnlig fordi det beskytter mod en række velfærdssygdomme, som typisk rammer kvinder i den vestlige verden i langt højere grad end japanske kvinder.

Japanere mindre syge
Den japanske kost er rig på soja og tilfører 50 milligram phytoøstrogen dagligt (i den amerikanske undersøgelse fik forsøgsdeltagerne 34 milligram om dagen). Japanske kvinder har fire gange lavere forekomst af brystkræft og hjerte-karsygdomme end amerikanske kvinder, hvilket med stor sandsynlighed kan tilskrives "deres høje indtag af sojaprotein. Det mønster kunne dog meget vel tænkes at blive forskubbet i takt med, at japanerne begynder at spise mere vestlig orienteret mad som burgere og fastfood, der ikke ligefrem gavner helbredet.

Helse, d. 20. november 1996.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012